Op het Neude in Utrecht zijn Ruden Nijsse (24) en Tom de Rijk (19) maandagochtend om tien uur begonnen met een recordpoging tv-series kijken. In een glazen kas, midden op het plein waar het Nederlands Film Festival aan de gang is, doen de twee vrienden een gooi naar het huidige record van 91 uur. Mochten ze er vrijdagmiddag om vier uur, 94 later, nog zitten, dan is de recordpoging geslaagd. De poging is een ludieke actie omtrent het festival.

76 uur
‘’Kijk papa, die jongens zijn al achttien uur tv aan het kijken’’, rekent een voorbijlopend achtjarig wonderkind aan zijn vader voor. Hij heeft echter geen idee dat de klok oploopt in plaats van afloopt. De jongens zitten donderdag laat in de middag in werkelijkheid al ruim 76 uur in hun recordpoging. Dat is ze af te zien. Met vermoeide ogen staren ze gedwee naar het beeldscherm. Terwijl Ruden zichzelf voorziet van een flesje water, rekt Tom zich nog eens stevig uit om dan weer scheef in zijn stoel te gaan hangen.

Ze doen het goed
‘’Ze hebben het moeilijk, maar ze gaan het wel halen’’, zegt Kirsten Jordan, de initiatiefnemer van het hele project, met enige twijfel. ‘’Ze doen het goed’’, voegt ze er aan toe. De jongens zijn maandag de poging begonnen met de Nederlandse tv-serie Penoza. Via verschillende kanalen hadden ze later de mogelijk om tv-series te kijken die ze leuk vinden.

Logboek
In de kas zitten naast de twee tv-kijkers ook twee juryleden van het Guiness Book of Records. ‘’Ze registeren fulltime alles wat Ruden en Tom doen in een logboek’’, vertelt begeleider Sasja Woutersen. ‘’Morgen komt de jury en die zullen aan de hand van de logboeken en de videoregistratie van de recordpoging kijken of de poging officieel geslaagd is.’’ In totaal zitten de jongens dan 102 uur in de kas. Per uur is er namelijk vijf minuten pauze, die niet meetellen in de totaaltijd.

Geen Redbull
‘’Die vijf minuten pauze per uur mogen ze opsparen’’, vertelt Woutersen. ‘’De eerste 10 uur zijn ze niet eens naar de wc geweest. Met de opgespaarde tijd konden ze op een later moment in de poging een snelle ‘powernap’ doen.’’ Ook proberen de jongens goed om te gaan met hun voeding. Sasja: ‘’Ze eten niet te zwaar en drinken vooral veel water. Verder drinken ze geen Redbull of koffie om zo min mogelijk en dalen te hebben in hun aandacht.’’ Ook qua techniek zijn er de nodige voorzorgsmaatregelen getroffen. Zo is er onder meer noodstroom en is er de mogelijkheid om via drie kanalen beeld te hebben en houden. Nijsse en de Rijk hoeven het dus allemaal alleen nog maar even uit te zitten.