Voor de zesde keer gaan honderden NAC-supporters met de boot naar de uitwedstrijd tegen RKC Waalwijk. Precies tien jaar geleden vond de eerste tocht plaats, naar RBC Roosendaal. Leon Deckers is een van de leden van Breda Loco’s, dat dit evenement organiseert. Hij legt uit hoe ze op het idee zijn gekomen en waarom ze dit doen.

 

Ze organiseren deze tocht mede omdat ze zich willen verzetten tegen de verplichte buscombi. Hierbij moeten ze een kaartje kopen en onder politiebegeleiding afreizen naar de tegenstander. “Door middel van een boottocht omzeilen we dit op een ludieke manier”, vertelt Deckers. “Tien jaar geleden kwamen we op het idee om naar Roosendaal te varen. Toen RBC failliet ging, konden we daar niet meer naartoe. Maar we kwamen er achter dat er ook water naar Waalwijk liep. Inmiddels zijn we één keer met de boot naar Roosendaal geweest en al vier keer naar RKC.”

IMG_1730

Grote belangstelling

Dat er al veel belangstelling is voor de tocht, blijkt wel uit aanmeldingen op de Facebookpagina. Zo’n vierhonderd mensen willen graag mee. “Jammer genoeg kan niet iedereen op de boot. Maandag start de kaartverkoop in de vorm van een arrangement. Bij het aanschaffen van een ticket voor de boot, krijg je ook een wedstrijdkaartje. Hierbij krijgt een aantal mensen, die ons jaarlijks als donateur steunt, voorrang”, legt het bestuurslid uit.

Ark van Noad

Door de jaren heen is de boot op zich ook groter geworden. Zo voeren ze eerst in de zogenoemde TitaNAC. Dit jaar heet het vaartuig de Ark van Noad. “De boot bevat verschillende ‘areas’ met voor iedereen een eigen muzieksmaak. Zo kun je in de ene hoek genieten van Nederlandstalige muziek en in de andere hoek is er muziek voor de zwaardere jongens, die liever naar hardcore luisteren. Als er één ding is wat we wel geleerd hebben, is het dat we genoeg bier moeten inslaan. Het eerste jaar hadden we daar niet genoeg van”, lacht Deckers. “Het kan nog groter worden, maar we weten niet of we dat willen. Het moet voor ons ook overzichtelijk blijven. De afgelopen keren hebben we gezien dat mensen redelijk beschonken raken en we willen niet dat het uit de hand loopt. Het moet voor iedereen leuk blijven.”

Breda Loco’s

Breda Loco’s is een stichting die een aantal jaren geleden is opgericht. Deckers: “We zijn hiermee begonnen omdat we dingen wilden doen die de originele supportersvereniging niet doet. Daarbij willen we niet alleen voor mensen die lid zijn van de stichting iets organiseren, maar voor iedereen die NAC support.”

Op 27 november spelen de Bredanaars tegen RKC in Mandemakers Stadion. Een bus rijdt naar Lage Zwaluwe, van hier uit vaart de feestboot naar Waalwijk, in een tocht van ongeveer 3,5 uur.