Vandaag was alweer de jaarlijkse wielerafsluiting, namelijk de Ronde van Lombardije. Voor Team LottoNL-Jumbo, dat eerder dit jaar van start is gegaan, zit er nu één stadium op als sponsor in het wielerpeloton. Een terugblik op het afgelopen wielerseizoen.

Eind vorig jaar maakten Bauke Mollema en Lars Boom bekend dat zij Belkin gingen verlaten om bij andere wielerploegen te gaan fietsen. Mollema vertrok naar Trek en Boom naar Astana. Daarmee verloor het team twee ervaren krachten en tevens belangrijke pionnen binnen de selectie.

Doorstroming talenten

Het vertrek van Mollema en Boom werd niet opgevangen met toonaangevende transfers van buitenaf. Lindeman, Roosen en Teunissen stroomden door vanuit de Nederlandse opleidingsploeg, terwijl Wilco Kelderman naar voren werd geschoven als kopman. “Er waren hoge verwachtingen begin dit het seizoen voor Kelderman. Zowel in grote als kleine wielerrondes werd hij als kopman gezien. Die druk kon hij nog niet altijd aan, zo reed hij bijvoorbeeld een mindere Parijs-Nice. Dan zou het fijn zijn als je meer paarden hebt waar je op kunt wedden.”

De talenten werden dit jaar rustig gebracht en er was geen bepaald verwachtingspatroon voor hen. “Allen die doorgestroomd zijn hebben grote stappen gezet en zich gemanifesteerd in het team. De jonge jongens worden getriggerd door ploegleider Erik Dekker en haalden zo telkens het beste in zich naar boven tijdens koersen”, stelt Abbenhuijs.

Overwinningen

Team LottoNL-Jumbo boekte dit jaar niet veel overwinningen. Er werden in totaal zes etappes, twee eendagskoersen en één jongerentrui gewonnen. “De ploegleiding is over het algemeen niet heel tevreden over de prestaties deze jaargang. De ploeg kwam door uiteenlopende redenen langzaam op gang”, vertelt de woordvoerder.  

Het recentste succes staat op naam van Bert-Jan Lindeman. De renner won de zevende etappe tijdens de Vuelta a España. Die triomf gaf nog enigszins glans aan het tegenvallende seizoen. “Het is mooi om te zien dat Bert-Jan een etappe in de Vuelta wint, daar zijn ze bij het team erg trots op. Ze hadden daarnaast ook graag gezien dat er tijdens andere grote rondes nog ritten werden gewonnen, maar helaas kwam Kruijswijk net tekort in de Giro.”

“Doordat dit seizoen begon met nieuwe sponsors, een ander budget en een grotendeels nieuwe ploeg moest de ploeg dit jaar op nul beginnen. De ploegleiders hebben besloten een andere aanpak te nemen”, zegt Martijn Abbenhuijs, woordvoerder van Team LottoNL-Jumbo. “Ze wilden zich zo snel mogelijk in de picture rijden en onder #samenwinnen, de slogan van het team, meer bekendheid creëren. Dan is het wel een tegenvaller dat de eerste etappeoverwinning pas enkele maanden later volgt.”

Voorjaar

Dé troef voor de Nederlandse wielerploeg tijdens voorjaarsklassiekers was Sep Vanmarcke. De 27-jarige Belg stond al enkele jaren bekend als een specialist in het rijden van klassiekers, en ook dit jaar stond hij hoog genoteerd op de lijstjes van enkele wielerkenners. Het liep echter anders. In elke koers waarin de ‘Beer’ verscheen reed hij lek of had hij problemen met zijn fiets waardoor zijn hoogste klassering ‘slechts’ vijfde was.

“Het niveau van Sep was dit seizoen erg hoog”, erkent de woordvoerder. “Bij elke klassieker die omcirkeld stond in zijn agenda was hij goed. Hij heeft vaak pech gehad, maar leek dikwijls de beste in de koers. Dat is erg jammer, maar ook hier geldt dat je meerdere specialisten nodig hebt zodat je meer kans hebt om te winnen.”

Antwerpen_-_Scheldeprijs,_8_april_2015,_vertrek_(B125)
Sep Vanmarcke (Foto van: Jérémy-Günther-Heinz Jähnick)

Grote rondes

Ze kunnen tevreden terugkijken op de Tour en andere grote rondes die gereden zijn. Zowel Robert Gesink als Steven Kruijswijk reed een top-10 plaats in een grote koers. Gesink werd zesde in de Ronde van Frankrijk en Kruijswijk achtste in de Ronde van Italië. In de Ronde van Spanje werd, zoals eerder vermeld, een etappe gewonnen.


Beelden van de crash tijdens de 3e etappe richting de Muur van Huy van de Tour de France. Gefilmd door de GoPro van mechanieker Vincent Hendriks.

“Met Robert en Steven hebben we dit jaar gewoon hele goede rondes gereden. Gesink was erg constant in de Tour en heeft ieders verwachtingen overtroffen. Kruijswijk begon de eerste week jammer genoeg niet al te best aan de Giro, maar herstelde zich knap in de daaropvolgende weken”, deelt Abbenhuijs mee.

Vandaag stond de Ronde van Lombardije op het programma. Dat betekende de jaarlijkse afsluiting van het wielerseizoen. Robert Gesink werd elfde, een redelijke klassering in een ‘degelijk’ seizoen.