Brabantsport, een organisatie die zich inzet voor het verbinden van sport en de maatschappij, organiseert 15 oktober de Brabantse Sportontmoeting. Op dit evenement kunnen sportclubs en ondernemers leren wat ze voor elkaar kunnen betekenen. Ellen Willink zal er ook zijn met haar tassen met een boodschap. 

Wat houdt een tasmeteenboodschap in?

“Ik maak tassen en portemonnees die gemaakt zijn van tweedehandsmaterialen. Een oude reclamebanner of vlag kan zo een nieuw leven ingeblazen worden als unieke handtas. Om alles zo duurzaam mogelijk te houden maak ik gebruik van sociale werkplaatsen in de buurt.”

Hoe komt het dat je samenwerkt met Brabantsport?

“Ik werd door Fleur, van Fiore Projecten, uitgenodigd om daar met een kraam te staan. Toen ben ik meteen aan de slag gegaan met ideeën bedenken die bij de sportwereld passen. Sporters zijn erg praktisch dus dacht ik dat praktische ontwerpen beter zouden passen. Hoewel ik al mijn modellen tentoon zal stellen op de Brabantse Sportontmoeting denk ik dat de schoenentas, portemonnee en sporttas het beste zullen aanslaan.”

Kan iedereen een tas bestellen?

“Omdat ik in een klein atelier werk kan ik momenteel alleen grote orders aannemen. Clubs zullen dus zelf oude materialen moeten verzamelen voor de tassen. Of dat uit een magazijn of van de sporters komt.  Ik doe aan slow fashion wat betekent dat ik alles zelf maak of laat maken door lokale werknemers. Daardoor duurt het langer dan producten bij een fabriek bestellen.”

Zijn alle materialen geschikt?

“ Veel sportkleren zijn gemaakt van tricostof dat mee veert. Dat is ideaal voor tassen die rekbaar moeten zijn. In principe kan ik met bijna elk materiaal werken alleen is niet elk materiaal geschikt voor elk soort tas. Minder rekbare stof, zoals vlaggen, is meer geschikt voor zo’n ‘Nike-tasje’, dan is het belangrijk dat de tas niet uitzakt.”

Waar haal je inspiratie vandaan?

“Veelal is het gewoon uitproberen en kijken wat eruit komt. Zeker sportkleding leek me een nuttige invulling. Mijn man heeft thuis een hele lading aan oude sportshirts die echt niet weg mogen, maar hij draagt ze ook nooit meer. Op deze manier kan ik emotionele sportkleuren een nieuwe bestemming geven. Voor de Atletiekvereniging Prins Hendrik heb ik al een aantal tassen gemaakt en zijn mooi geworden.”


Zijn de tassen stevig genoeg voor sporters?

“Zeker, ik test al mijn tassen zelf uit. Zelf doe ik aan tennis en wandel ik lange afstanden. Dan loop ik altijd trouw met mijn zelfgemaakte rugzak. Ook geef ik mijn tassen vaak cadeau aan vrienden en familiedan krijg ik meteen feedback. In het begin had ik wel wat problemen met de slotjes, maar die zijn nu opgelost als het goed is.”

Sporters worden natuurlijk vies, kunnen jouw tassen in de was?

“De tassen gemaakt van zachte materialen zoals sportkleding en vlaggen kunnen in de was. De hardere tassen gemaakt van plastic banners kunnen met een sopje onder de gootsteen afgespoeld worden. Helemaal sporter-proof dus.”