Monique Vernooij heeft de meest losse heupen van Nederland. Afgelopen zaterdag won zij het NK Buikdansen in Helmond. De buikdanseres van dansschool Oriental MoVe pakte net als vorig jaar de eerste prijs in de categorie ‘Show Belly Dance’.

De keuze van de jury voor haar kwam vooral door de interactie met het publiek, iets wat gebruikelijk is bij deze stijl. ”Bij Show Belly Dance mag je de verschillende stijlen uit het buikdansen combineren en heb je meer mogelijkheden met muziek en showelementen. Zo heb ik dit jaar verschillende stijlen gedanst en typetjes gespeeld”, zegt Monique.

Shakira                                                                                                                                                      

Vaak wordt er bij buikdansen aan Shakira gedacht, maar volgens Vernooij is die stijl erg verwesterd. ‘’De Egyptische stijl is bijvoorbeeld heel anders. Daar komen elementen uit de natuur terug in de dans. Zo heb je een stijl die uit Alexandrië komt, die bekend staat om een vrolijke dans met veel gedartel. Shakira daarentegen danst op de beat van een popnummer.’’

Taboe 

Hoewel buikdansen steeds meer aandacht krijgt, is het nog niet één van de populairste danssporten. ”Dat komt vooral door het verkeerde beeld dat we ervan hebben. We verstaan de Arabische teksten niet en er komt bij sommige stijlen veel bloot in voor”, aldus Vernooij. Volgend jaar vindt de buikdanscompetitie van de Benelux plaats. De kersverse buikdanskampioen weet nog niet of ze daar van de partij zal zijn. ‘’Ik ben eigenlijk helemaal niet zo’n competitiemonster. Plezier staat bij mij voorop en daarnaast vind ik het mooi om buikdansen op een andere manier te laten zien.’’