De nieuwe Dikke van Dale ligt vanaf vandaag in de winkel. Na tien jaar is de vorige editie toe aan vervanging. Woorden als ‘zomerzotje’ en ‘snuistergeld’ maken plaats voor ‘twerken’ en ‘zelfscankassa’. In totaal zijn er 28.000 (!) woorden toegevoegd en daardoor is het woordenboek dikker dan ooit. Bijna 2400 woorden moeten we gedag zeggen.

Wollah

Geloof het of niet, maar zelfs het woord ‘wollah’ heeft de Van Dale bereikt. Marieke van Willigen, oprichter en voormalig hoofdredacteur van het online taalblad Frontaal, vindt dit niet gek: “Je hoort het veel in het dagelijks leven, het woord hoort erbij. Ik zou het woord zelf niet gebruiken, het past meer bij de jongerentaal.”

Naast de vele Nederlandse woorden zijn er ook veel Engelse woorden te vinden in het woordenboek bijvoorbeeld liken, onesie, raten, en tracken. “Dat laat  zien dat onze taal heel dynamisch is,” vertelt docente Nederlands Janneke Sleenhof. Modewoorden als beyoncévlieg, tinderen en pandapunten geven volgens haar een beeld in wat voor samenleving wij leven.

Overbodig

De nog dikkere Dikke van Dale is ook online te bekijken. Dan is de gedrukte versie overbodig, zou je kunnen denken. Bas van Gestel, eerstejaars student docent Nederlands, denkt dat een database die ieder moment aangepast kan worden een beter idee is. “Nu de taal steeds sneller verandert wordt een woordenboek ook steeds sneller gedateerd.” Janneke Sleenhof denkt daar anders over. Zij raadt haar leerlingen aan om een woordenboek te gebruiken, omdat dit een van de exameneisen is.

NieuwOud
– goedkopestoelenmaatschappij

– snapchatten

– koekwous

– drugsezel

– zomerzotje

– achteromkijkertjes

– oordjedood

– steevolk