TILBURG – De Heilig Hartkerk in Boxtel is te koop voor een vraagprijs van ruim vier ton. Het bisdom heeft ingestemd met verkoop van de kerk die in 1901 in gebruik werd genomen.

De parochie heeft zich goed voorbereid op de verkoop, volgens Jos Polman, vicevoorzitter van de Heilig Hartparochie. “Er zijn bijeenkomsten geweest met de gemeente, provincie en buurtbewoners om te kijken naar een goede oplossing. Er heeft een bedrijf een analyse gemaakt van de mogelijkheden zodat we goed voorbereid naar de makelaar konden.” Verkoop was de enige optie volgens Polman, omdat de parochie verhuur niet ziet zitten: “We willen het sowieso niet verhuren want we dan blijven we er mee zitten. We zijn geen verhuurbedrijf.”

Op 4 januari werd de laatste dienst gehouden in het pand dat 415.000 euro op moet leveren. De parochie verkoopt de kerk het liefste inclusief pastorie en tuin. In dat geval wordt het voor de koper een duurder grapje. De vraagprijs voor het geheel bedraagt 1,8 miljoen euro.

Bas Schel, communicatiemedewerker van de gemeente Boxtel, geeft aan dat de gemeente wel een voorkeur heeft voor een koper. “We zien het liefst een koper met een maatschappelijke functie net als de Heilig Hartparochie. Bovendien mag er niets aan de kerk veranderd worden. Het moet in de huidige staat blijven.” Volgens Schel is het de bedoeling dat potentiële kopers openstaan voor ideeën die uit bijeenkomsten met de gemeente en bewoners zijn gekomen. Als er een serieuze koper is die aan de voorwaarde voldoet, is het aan het bisdom om definitieve goedkeuring voor de verkoop te geven.