Het is tegenwoordig normaal in het straatbeeld; een grote baard. Er gaat veel tijd in zo’n mooi getrimd gezichtsaccessoire zitten. De Baard besloot mannen een kans te geven om hun grote trots te showen op internet en een prijs uit te reiken voor ‘De Beste Baard van Nederland’. Inmiddels zijn er al verschillende foto’s geüpload met de prachtigste exemplaren.

baard2

De wedstrijd is gebaseerd op een eerdere competitie. Tijdens deze eerdere editie streden alleen bebaarde mannen die geïnterviewd waren voor debaard.nl om de titel. Door de positieve reacties van het publiek besloot de baardenblog een wedstrijd te starten waar iedereen met een baard aan mee mag doen.                                   “Mannen zijn gewoon trots op hun baard en willen dit graag laten zien,” volgens Thom van De Baard. Natuurlijk valt er ook wat te winnen. Dat  varieert van baardolie en baardzeep tot een baardkam en een gratis knip- en scheerbeurt (als de eigenaar zijn baard niet hoeft te behouden) en als kers op de baard; een wisselbeker. Baardfans kunnen online stemmen op hun favoriet en er kunnen nog foto’s worden geüpload om mee te dingen naar de  prijs en de eer.

Verschillende baardstijlen

Tot in de puntjes verzorgd

De perfécte baard, volgens De Baard, bevat verschillende kenmerken: “De grootte maakt niet uit. Het is vooral belangrijk dat de baard verzorgd is. Lijnen in de nek en op de wangen moeten netjes bijgehouden worden, omdat het totaal er anders verwilderd en onverzorgd uit gaat zien. Om het totaalplaatje af te ronden is even in model kammen en baardolie zeker een must.” Voor de ‘bad beard days’ is er altijd nog het wondermiddeltje baardbalsem, dat te zien is in onderstaande video. En als extra tip van Thom: “Probeer het te vermijden om je baard met een plastic kam in model te brengen, want daar wordt het haar statisch van.”

Foto: Arie Bruinsma, baardmannen.nl