‘s Nachts, als de maan schijnt in dit prachtige oerwoud, let dan vooral op deze mooie waterlelies. Vroeger waren deze bloemen sterren, die samen met de maan en de andere sterren, ‘s nachts dansten op het water. Dit zijn de eerste zinnen die Paul de Leeuw uitspreekt voor de populaire attractie in de Efteling De Indische Waterlelies. Paul is bedroefd, zijn stem verdwijnt uit de attractie, maar de fans zijn hartstikke blij.

Met een video maakte Paul de Leeuw het zelf bekend. Hij heeft er ontzettend veel moeite mee. “Mijn hart is allesbehalve vrolijk”, aldus de VARA-presentator. Vanaf 31 mei 2009 was hij al te horen bij de populaire attractie in het Sprookjesbos en nu neemt de originele stem van Barbara Hoffmann het over. “Dit is de tweede klap in twintig jaar. Twintig jaar geleden werd ik gebeld door Madame Tussauds dat mijn beeld omgesmolten zou worden ten faveure van Gerard Joling en nu dit weer. Het gaat niet goed.”

Er zijn heel wat mensen hartstikke blij met de stemverandering. Op de fansite van de Efteling, Eftelist, loopt er al jaren een verzoek om de stem weg te krijgen. Al 15.856 mensen hebben voor dit verzoek gestemd. “Vreemde intonaties, ongelukkig gekozen pauzes en een slechte timing deden vermoeden dat alles er in één take op moest staan en er vervolgens ook nog eens onhandig in geknipt was”, meldt Eftelist.

Ook aan de reacties te zien zijn de fans hartstikke blij met het nieuws.“Ik ben hier erg blij mee, ik irriteerde me dood aan de manier waarop Paul het sprookje insprak, dus voor mij is het erg fijn dat één van mijn favoriete sprookjes dadelijk weer een stuk beter is!”, reageert Darkfairy, Eftelingfan, op het forum van fansite ‘Vijfzintuigen’.

De Efteling verklaart de stemwisseling vanwege het vijftigjarige bestaan van het verhaal van de Indische Waterlelies. De Efteling vindt het een natuurlijk moment om alles naar de originele staat te verbouwen, dus ook de stem.

Op de radiozender 538 reageerde Paul van de Leeuw enorm emotioneel. Toen de dj’s Coen en Sander het welkbekende liedje van de Indische Waterlelies startten, hield Paul het bijna niet meer droog. “Ik ben keihard weggezet.” Maar hij heeft er ook begrip voor. “Ik begrijp wel dat ze na zeven jaar denken: er moet weer wat verfrissing inkomen.”

De attractie is nu gesloten vanwege verbouwingen. Het is de bedoeling alles naar de originele staat van vijftig jaar geleden terug te brengen. De attractie gaat op 30 oktober weer open, maar nu dus zonder Paul de Leeuw.