Door middel van Facebook en crowdfunding een compleet nieuw festival opzetten, het lijkt de organisatoren van Festival Uden te gaan lukken. Binnen twee maanden is de benodigde 10.000 euro bij elkaar gesprokkeld. “Dit kan een volwaardig festival worden.”

Het nieuwe festival staat nog in de kinderschoenen en er moet nog veel geregeld worden. Zo is het nog niet bekend hoe het gaat heten, waar het plaatsvindt en welke muziek er gespeeld wordt. Het is ook nog niet duidelijk hoe lang het festival gaat duren. Toch heeft initiatiefnemer Pablo Slender een duidelijke visie. “Het festival is tot stand gekomen door social media, dus dat thema moet zichtbaar en voelbaar zijn.” Pablo heeft ook ideeën over muziek. “Het is een groepsfeest, dus ik verwacht een commerciële line-up en bekende namen.”

In de lente van 2015 maakte de kartrekker een Facebookpagina aan waarop hij zijn idee uitlegde. Pablo wilde kijken hoeveel Udenaren geïnteresseerd zijn in een nieuw festival. “Ik dacht dat ongeveer vijfhonderd mensen de site zouden liken, maar dat bleken er drieduizend te zijn. Ik ging steeds meer in het concept geloven en startte het crowdfundingsproject.”

‘Ik moest aan de bak’
In nog geen week tijd hadden Pablo en de andere organisatoren het benodigde geld opgehaald. Toen Pablo dat ontdekte, stond hij perplex. “We hebben echt een vliegende start gemaakt. Dat we na drie dagen al zoveel geld bij elkaar hadden, was echt overweldigend.” Na de spurt die het project in het begin maakte, was het aan Pablo om het overige geld bij elkaar te halen. “Ik ging langs bij bedrijven om mijn verhaal te vertellen en het concept te verkopen. Ik moest echt aan de bak, maar ook dat had zijn charme.”

Naamloos

Binnen twee maanden was het benodigde geld binnen. Binnenkort organiseert Pablo een bijeenkomst waar geïnteresseerden aanwezig bij kunnen zijn. Vrijwilligers mogen meedenken over onder andere de naam, muziek en vormgeving van het terrein. “We organiseren dit evenement samen met mensen die achter het festival staan, met enthousiastelingen die mee willen denken.”

Het Udense evenement is niet het enige festival waar Brabanders volgende zomer naartoe kunnen. Hieronder een overzicht van de grootste festivals in onze provincie en een sfeerimpressie.