TILBURG – Dit weekend kun je voor 195 euro meerijden in een rally-auto van de GTC rally in Etten-Leur. Het geld dat de organisatie daarmee ophaalt, wordt voornamelijk in het verhuren van de rally-auto’s gestoken. “Het is een dure sport”, verklaart Adri Gonners, vrijwilliger GTC Rally Etten-Leur.

“Het zijn geen normale auto’s en ze worden speciaal voor deze evenementen ingehuurd”, zegt Gonners. “Het onderhoud kost veel geld en onze chauffeurs moeten ook betaald worden. Ook al proberen we deze meestal voor een klein bedrag te regelen.”

Omdat rijden in een rally-auto een gevaarlijke sport is, moet er door de bijrijder een formulier worden ondertekend. Na het ondertekenen stap je op geheel eigen risico in de voorrijauto. “Allerlei mensen geven zich hiervoor op. Jong en oud, we zien van alles voorbij komen. Er zit wel een minimumleeftijd aan van zestien jaar. Ook onze sponsors mogen meerijden. De bijrijders krijgen een rally-overall aan en een helm op. Of dat veilig genoeg is, is hun eigen verantwoording”, waarschuwt Gonners.

‘De Hel van Achtmaal’ is de bekendste klassementsproef van het Nederlands kampioenschap en zal in Etten-Leur plaatsvinden. Voor de rally is er een speciaal parcours afgezet. Het biedt liefhebbers de kans om mee te rijden met een coureur.

Nieuwsredactie maakte laatst ook een reportage over de samenwerking die de GTC Rally aan wil gaan met België.