Het bekendste circus van Nederland, Circus Renz, gaat hoogstwaarschijnlijk failliet. Het doek valt wellicht voor het circus vanwege flinke schulden en slechte bezoekersaantallen. Hoe gaat het nu verder met het circus?

De fans van Circus Renz zijn bedroefd. “Jammer dat het zo ver heeft moeten komen. Ik zou zeggen iedereen een tientje en we zijn er zo uit. Moet toch te doen zijn”, meldt Hanzel via het Eindhovens Dagblad. Na het nieuws werden een aantal crowdfundingprojecten gestart om het bedrijf te redden.

De Belastingdienst heeft afgelopen maandag het faillissement aangevraagd. Circus Renz staat 133.000 euro in de schulden. De Belastingdienst heeft beslag gelegd op de hele inventaris van het familiecircus.

Crowdfunding
Thom Stam, initiatiefnemer van één van de crowdfundingprojecten, vond dat iemand de stap moest nemen. “Het is een Nederlands circus met een lange historie, triest als dat op zo’n manier ten onder moet gaan. Ik dacht eerst: ik ben toch maar één persoon, hoe kan ik iets bereiken? Als iedereen dat denkt dan gebeurt er niks, dus daarom heb ik de stap genomen.” Helaas heeft hij ‘maar’ vierhonderd euro opgehaald, niet genoeg om het circus te redden.

Dit doet pijn
Annemarie Platteschor, student Fontys Academy for Circus and Performance Art, vindt het jammer dat Circus Renz uit de Nederlandse traditie verdwijnt. “Het gaat me natuurlijk aan het hart dat Renz failliet is,

Deze tak van het circus is in tegenstelling tot het traditionele familiecircus in opkomst. “Het is een snellere manier van bewegen. Er zit meer verhaal achter onze beweging. Ik denk dat de mensen tegenwoordig meer een verhaal achter de act willen zien”, vertelt Annemarie. Zelf wil ze koorddanseres worden en gaan toeren door Europa.

Klein maar fijn
Volgens Annemarie komt een circus zoals Circus Renz in de problemen door de grootte van het circus. “Circus Renz staat vaak een week op een bepaalde plek. Het kost veel tijd en geld om het circus op te bouwen. Bij de kleinere circussen zetten ze snel een tent op, doen ze een act en reizen ze de volgende dag weer verder. Deze manier is juist in opkomst.”

Dames en heren, appels en peren, hooggeëerd publiek… Welkom bij Circus Herman Re… Nee, dit gaan we niet meer horen. We nemen hoogstwaarschijnlijk afscheid van een Nederlandse traditie. Circus Herman Renz het ga u goed.