Profvoetballers kampen vaker met een depressie dan anderen. Ruim een kwart van de actieve profs geeft aan te maken te hebben gehad met een depressie, meestal in een periode van langdurige blessure. Dat blijkt uit onderzoek van de internationale spelersvakbond FIFPro. Mental coach Paul de Willigen kan zich vinden in dit onderzoek: ”Ze zien zichzelf als halfgoden.”

De depressies komen met name door het grote geld dat er in de voetballerij omgaat. De Willigen: ”Sporters leven tijdens hun actieve jaren in een onrealistische wereld. Door de supporters en de grote bedragen die zij verdienen, worden ze op een voetstuk geplaatst. Als het dan tegen zit, bijvoorbeeld door een blessure, zijn ze gevoeliger voor een depressie.”

Druk

”Supporters creëren enorme verwachtingen bij voetballers”, zegt De Willigen. ”Zij kunnen ze maken of breken. Zo werd Arjen Robben verafschuwd na het missen van een penalty tijdens de Champions League Finale van 2012 terwijl hij een jaar later het winnende doelpunt maakte en toen werd gezien als de held. Wat mij betreft ligt die waarheid in het midden. Dat zouden de voetballers moeten beseffen. Dan staan ze sterker in hun schoenen.”

Visualiseren

Spelers die in een mentale dip zitten door blessureleed kunnen hier het beste mee omgaan door te visualiseren is De Willigen van mening. ”Het is belangrijk dat de voetballer accepteert dat dit bij zijn vak hoort. Daarbij komt dat het helpt om naar de toekomst te kijken en om in kleine stapjes doelen te stellen, een methode die ik overigens zelf ook toepas.”