Het bezoeken van winkels en restaurants is lastig voor gehandicapten en mensen in rolstoelen. Althans, volgens een onderzoek onder 468 mensen met een beperking in de regio Zuidoost-Brabant.    

Het onderzoek werd gehouden door de organisatie Ongehinderd, die opkomt voor de toegankelijkheid voor mensen met een lichamelijke beperking. Gerard de Nooij, directeur van Ongehinderd, vindt het vooral jammer dat het lastig is om te gaan winkelen of uiteten voor mensen met een beperking. “Het gaat erom dat winkels en restaurants weten met welke kleine aanpassingen er al een hoop verbetering kan zijn. Veel bedrijven denken daar niet zo over na bij het inrichten van hun panden. En dat is zonde, ook voor de bedrijven zelf. Want op deze manier lopen ze heel wat potentiële klanten mis.”

De slechte toegankelijkheid komt volgens De Nooij doordat er geen wetten zijn voor de winkels en horecagelegenheden. “Op dit moment blijft het bij instanties zoals Ongehinderd die zich inzetten voor de toegankelijkheid. Maar de tweede stap is mogelijk dat er wetten komen.” De Nooij vindt de kwestie absoluut een zaak voor de politiek. “Ik denk dat de politiek er wat mee kan doen, en dat gebeurt ook al met het VN-verdrag waarbij wordt gewerkt aan obstakels. Dus dat is een stap in de goede richting.”

Volgens het onderzoek is de toegankelijkheid voor mensen met een beperking in Zuidoost-Brabant dus niet best. Stefan Buitenhuis zit zelf in een rolstoel en vindt het allemaal wel meevallen. “Natuurlijk komt het wel eens voor dat je ergens komt waar het niet makkelijk gaat, maar dat is overal. Je kunt ook niet verwachten dat alles toegankelijk wordt gemaakt voor mensen in bijvoorbeeld een rolstoel.” Stefan vindt het onderzoek weinig nieuwswaarde hebben. “In heel Nederland komt het voor, maar het valt allemaal wel mee. Als je bijvoorbeeld in een restaurant komt, maken ze vanzelf wel plaats voor iemand in een rolstoel.”