Andrea Illy, CEO van Illycaffè, heeft aangekondigd dat er binnenkort een koffietekort zal komen. Dit zou met name komen door het veranderende klimaat en de toename van koffieconsumenten. Is dit ook zo in Tilburg? Nieuwland café, het café met de lekkerste koffie van Tilburg volgens de lekkerstekoffievan.nl, bewijst het tegendeel.

“Ik merk niks van de verhoging van de koffieprijzen de laatste tijd. Vorig jaar is de koffie één keer een klein beetje omhooggegaan, dat gebeurt om de zoveel tijd”, aldus Astrid Aldenhuijzen, eigenaresse van Nieuwland. Zij haalt de koffie via ‘direct trade’, hierdoor halen zij de koffiebonen direct van de boerenplukkers. Zij laat haar klanten niet lijden onder de mogelijke prijsstijging door schaarste: “Wij gaan de prijs van onze koffie niet verminderen, net zoals onze kwaliteit. De klanten mogen niet de dupe van worden van een stijging van de prijs.”

Vooral Braziliaanse boeren zouden kampen met het probleem van de klimaatverandering. Brazilië leed aan de één van de grootste droogtes in tientallen jaren.  Aldenhuijzen merkt hier ook niks van: “Ik haal mijn bonen nu uit Brazilië, maar de prijs is nog steeds onveranderd.” Als de prijs toch omhoog gaat dan is ze van plan de bonen uit een ander land te halen.

André Krijger, woordvoerder van Illycaffè Nederland, zegt hier wel degelijk iets van te merken. “De prijs per kilo koffiebonen zien wij zeker stijgen. Dit kan komen doordat de nieuwe wereldlanden die traditioneel geen koffie drinken (India, China en Rusland) beginnen met het drinken van koffie.” De koffie van Illy blijft haar kwaliteit toch behouden. Dit komt doordat het merk de kwaliteit niet onder de prijs door wil zien gaan.

Hier in Tilburg moeten we dus hopen dat de meeste koffie nog via ‘direct trade’gaat, zodat we onze lekkerste koffie voor een normale prijs kunnen nuttigen.