Jaarlijks belanden 360 kinderen onder vijf jaar op de spoedeisende hulp door ongelukjes met huishoudchemicaliën. VeiligheidNL en de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) starten daarom vanaf vandaag een campagne. Met deze campagne willen de organisaties ouders er op wijzen dat huishoudchemicaliën altijd buiten het bereik van kinderen bewaard moeten worden.

Giftig

Volgens het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum zijn 77% van de ongelukken veroorzaakt door het inslikken van vooral schoonmaakmiddelen. Vaatwastabletten worden door kinderen aangezien voor bouwblokjes en de kleinste dosering is al giftig genoeg voor een bezoekje aan de arts.

Ilja van Alten van VeiligheidNL vertelt dat onder andere vloeibaar wasmiddel en capsules ook vaak op het menu staan.“Gootsteenontstopper zorgt voor grote schade aan de mond en de slokdarm,” legt Van Alten uit. “Wij raden ouders aan om de huishoudchemicaliën goed op te bergen. Ook oplettendheid tijdens de schoonmaak is belangrijk. Voor je het weet heeft een kind de fles met bleekmiddel gevonden terwijl mama naar de voordeur liep om de deur open te doen voor de postbode.”

Experiment

De NVWA en VeiligheidNL hebben voor de campagne een experiment gedaan met kinderen en huishoudchemicaliën. In een filmpje is te zien hoe kinderen de keuze moeten maken tussen een stuk speelgoed of bijvoorbeeld een blik verf. 51% van de kinderen kiest voor de kleurrijke verpakking van de huishoudproducten. Een van de kindjes weet zelfs een fles bleekmiddel open te draaien.

Verantwoordelijkheid

Toch wordt er tijdens deze campagne niks gedaan tegen de verbetering van verpakkingen. Van Alten: “Het is de verantwoordelijkheid van de ouders om de spullen op te bergen.” Volgens haar vergeten ouders vaak de etiketten te lezen. De komende jaren zullen er wel nieuwe waarschuwingssymbolen komen op de verpakkingen van huishoudchemicaliën.