Waarom zou je een condoom meenemen als je gaat stappen? En hoe zeg je tegen iemand dat je een condoom wilt gebruiken tijdens een onenightstand? Vloggers geven de komende tijd antwoord op dit soort vragen in hun video’s. Dit doen zij in opdracht van Sense, centrum voor seksuele gezondheid, zodat iedereen veilig seks heeft en de gevolgen weet van het onveilig vrijen.

“Vloggers zijn social influencers. Dit betekent dat zij veel invloed hebben op hun kijkers. Ze hebben interactie met de doelgroep en jongeren kunnen vragen aan ze stellen die in een video beantwoordt worden”, aldus Erwin van Sense.

Condoom

De videoserie heet ‘Het Spel der Verleiding’. Per vlogger is rekening gehouden met de soort video’s die ze maken, zodat het voorlichtingsfilmpje past bij hun kanaal en kijkers. De video’s stellen een soort tijdlijn voor. Ze beginnen bij het voorbereiden op een avondje stappen en eindigen bij de dagen achteraf, als de stapavond is uitgelopen op een bedavontuur.

Verstandige seks

 “Het is essentieel dat jongeren voorlichting krijgen over seks en condooms. Elk jaar komen er zo’n 200.000 nieuwe jongeren bij, die weinig tot niets weten over veilige geslachtsgemeenschap. We proberen het publiek steeds op andere manieren te benaderen. Zo is de kans het grootst dat de voorlichtingen ze bijblijven”, zegt Erwin. “Het is belangrijk dat ze bijvoorbeeld weten wat ze moeten doen als er iets mis gaat met het condoom, zoals zich laten testen. De jongeren die we nu informeren zijn namelijk de verstandige volwassenen van de toekomst.”

De eerste video is al gepubliceerd. Door de jongens van Lieve Bertha word je voorbereid op de stapavond.