WhatsApp blijkt een succesvolle manier om buurten veiliger te maken. In buurten in Tilburg is het aantal inbraken met 50 procent gedaald. Bijna de hele stad gebruikt WhatsApp al om inbrekers tegen te gaan. Ton Evers kwam met het idee voor zijn eigen buurt, de Reeshof. Inmiddels is het kleinschalige idee uitgegroeid tot een groot succes, ook buiten Tilburg.

Verschillende gemeentes zien wel wat in de buurtwacht via de telefoon. Het wordt inmiddels in verschillende gemeentes gebruikt. Bedenker Ton Evers begint voor zijn eigen buurt omdat er veel (pogingen tot) inbraken zijn en veel buurtbewoners er slecht van slapen. “Reeshof is een nieuwe wijk waar veel mensen met z’n tweeën werken. Bovendien kennen de bewoners de personen die twee deuren verder wonen vaak niet. Er is dus heel weinig sociale controle en daar maken inbrekers gebruik van.”

Eenvoudig systeem
Het systeem werkt in heel Nederland hetzelfde. Als een buurtbewoner een inbreker ziet, wordt eerst 112 gealarmeerd. Vervolgens wordt het in de groepsapp gezegd zodat iedereen uit kan kijken naar en voor de inbreker. Via de app wordt het ook geregistreerd bij de politie. “Doordat er verschillende groepen zijn kan een inbreker makkelijk gevolgd worden binnen een buurt. Als hij een andere groep ‘betreedt’ wordt dat daar direct via WhatsApp melding van gemaakt zodat de politie heel makkelijk kan zien waar de verdachte is.”

Het klinkt heel makkelijk en logisch maar er komen ook discutabele situaties voor. Inmiddels weten de buurtbewoners beter wat verdacht is en wat niet. Maar in het begin was dat nog wel eens lastig. “Het is een keer gebeurt dat een krantenjongen halverwege de straat erachter kwam dat hij niet genoeg kranten bij zich had en dus nieuwe moest gaan halen. Maar de buurtbewoners wisten niet dat dit het geval was. Hij maakte een foto van het huis waar hij gebleven was zodat hij als hij terug kwam daar weer verder kon gaan. Toen bewoners het zagen en naar buiten kwamen, rende de krantenjongen in paniek weg. Dat maakte het wel verdacht natuurlijk. De krantenjongen werd uiteindelijk aangehouden door de politie, en toen bleek dus dat het om iets heel onschuldigs ging.”

Snelle groei
Het idee groeit snel in Nederland. Steeds meer gemeentes willen gaan werken met de mobiele buurtwacht. Toch denkt Evers niet dat het overal een gaat werken. “Het werkt vooral in nieuwbouwwijken waar weinig allochtonen wonen. Bijvoorbeeld in Rotterdam, waar ik nu ook bezig ben, merk je dat allochtonen er meer moeite mee hebben. Die denken vanuit hun land vaak anders over vertrouwen.” Het zal dus misschien niet overal gaan werken, maar Evers heeft het er toch zo druk mee dat hij er een bedrijf van heeft gemaakt.

Dat het initiatief van Evers werkt, blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Tilburg. In 35 buurten met de ‘WhatsApp-buurtwacht’ daalde het aantal inbraken van zestig naar dertig per maand. Niet zo gek dus dat de gemeente Tilburg vroeg om de WhatsAppgroepen voor heel Tilburg beschikbaar te maken. In totaal heeft Tilburg nu 77 groepsapps. En met nog maar zeven wijken te gaan, is de stad hard op weg om volledig via WhatsApp beveiligd te worden. Begin november zal de hele stad voorzien zijn.