Leesboeken zijn weer in trek. Dat blijkt uit verkoopcijfers van de stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB). Kinder- en jeugdboeken verkopen met een omzetstijging van 9.2% erg goed. Ook Young Adult-boeken worden steeds populairder.

E-reader

Eerst was er nog de angst dat de e-reader het gedrukte boek zou vervangen,  maar nu zien we het omgekeerde: de verkoop van de e-reader is zo goed als verzadigd volgens het CPNB. Bij kinderen ligt dit wel anders omdat in e-boeken lekker veel plaatjes en prenten verwerkt kunnen worden. Bij volwassenen wordt de e-reader gezien als een extra gemakje op vakantie: het apparaat weegt niks en waarom zou je tien losse boeken meenemen als je twintig boeken kan downloaden op je e-reader? Bas van Offeren, medewerker bij uitgeverij Unieboek het Spectrum, geeft de voorkeur aan het gedrukte boek: “De handeling die horen bij het lezen van een boek, het kopen van een boek en het in de kast hebben… Dat gevoel krijg je niet bij een e-reader.”

Young Adult-boeken

Van Offeren merkt dat steeds meer jongeren boeken lezen, vooral Young Adult-boeken. “De groep wordt steeds groter en jonger. Young Adult-boeken worden eigenlijk geschreven voor de groep vijftien jaar en ouder, maar jongere lezers slaan ook graag dit soort boeken open.” Volgens Van Offeren zijn dat kinderen vanaf elf jaar.  Waarom dit boekgenre zo groeit weet hij ook: “De boeken brengen veel met zich mee. Denk aan verfilmingen, merchandise en fangroepen.” Voorbeelden daarvan zijn de boeken van de bekende schrijvers John Green en Gayle Forman.