De gemeente Helmond gaat over op een andere aanpak rond de zogenoemde top dertig onrustgevende jongeren. Doordat de vorige benadering niet helemaal goed uitpakte, komt de gemeente nu met een Persoonsgerichte Aanpak (PGA). “Voor criminele jongeren is een hardere aanpak nodig”, aldus Mieke Bex, woordvoerster gemeente Helmond.

Tijdens het vorige project waren de jongeren niet verplicht mee te werken, met alle gevolgen van dien. Slechts één van de dertig jongeren, die geselecteerd zijn vanwege veroorzaakte overlast, heeft een baan gekregen sinds de start. “De top 30-aanpak was op vrijwillige basis; dat werkte niet voor iedereen. Criminele jongeren hebben meer baat bij een hardere aanpak. De jongeren die hulpverlening nodig hadden, en hiervoor openstonden ,hebben die ook snel en op maat gekregen”, zegt Mieke Bex.

Persoonsgerichte Aanpak

Nu is gebleken dat sommigen steeds verder afglijden richting de criminaliteit, heeft de gemeente Helmond gekozen voor een PGA. “Door de overgang van jeugdzorg naar de gemeenten vorig jaar hebben we meer bevoegdheden om preventief te handelen bij deze jongeren en hun opvolgers. Daarnaast is inmiddels de zogenaamde Persoonsgerichte Aanpak in het leven geroepen waardoor jongeren in het criminele circuit stevig kunnen worden aangepakt.”

De nieuwe aanpak geeft de gemeente Helmond meer mogelijkheden. “Vanwege de vele instrumenten die de PGA biedt hebben we er vertrouwen in. Tegelijk zijn we ons er ook zeer van bewust dat het jongeren betreft met complexe problematiek, die al flinke stappen hebben gezet op het criminele pad en daar ook niet altijd meer vanaf te brengen zullen zijn”, erkent de woordvoerster.

Een bepaald streefgetal is er niet volgens de gemeente. “Iedere persoon die we op het rechte pad krijgen is een succes”, licht Bex toe. De PGA gaat per direct in werking en of het daadwerkelijk gaat werken moet nog blijken.