Afgelopen woensdag werd de noodtoestand uitgeroepen in Oisterwijk. De aanleiding hiervoor was de escalatie tussen jongeren uit het asielzoekerscentrum en autochtone jongeren.

De noodverordening was nodig volgens burgemeester Hans Janssen. Het geeft de politie de mogelijkheid preventief te fouilleren. Dit schrijft de gemeente op hun website. Janssen wil duidelijk krijgen wat er speelt. Er zijn al weken irritaties tussen de groepen jongeren, maar waar dit nu precies vandaan komt, daar kan hij geen duidelijkheid over krijgen.

Jongeren uit het AZC zijn de straat op gegaan. ’’Omdat de politie niets deed, zijn de jongeren uit het AZC zelf verhaal gaan halen’’, zegt Robert Ploeg, communicatiemedewerker bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).

Er zouden al weken pesterijen plaatsvinden ten opzichte van de jongeren uit het AZC. Burgemeester Janssen liet aan Omroep Brabant weten dat het incident het gevolg was van de frictie die al een tijd speelde. Dit werd ook bevestigd door Ploeg. Het AZC wil de jongeren nog beter begeleiden, zodat dit soort voorvallen in de toekomst niet meer gebeuren.
Volgens Ploeg worden de jongeren de hele dag door begeleid, bij alles wat ze doen. ‘’We hebben ze duidelijk gemaakt dat het incident van afgelopen week niet door de beugel kan’’. Om hoeveel jongeren het precies gaat is niet bekend.

Op social media zijn de meningen verspreid. Op Twitter barst het van de reacties over de gebeurtenis.