Rondom vliegbasis Volkel is vanaf 1 november minder geluidshinder voor omwonenden. Dat blijkt uit het nieuwe luchthavenbesluit over vliegbasis Volkel wat vandaag openbaar is gemaakt. “De gehele geluidshinder neemt af”, zegt kapitein Jurriaan Esser van Ministerie van Defensie.

Bij het opstijgen maken de vliegtuigen het meeste geluid. Daarom is gekozen voor de ‘Geheel Niemeskant’-variant. Bij deze vorm vliegen de straaljagers op zo’n manier uit dat ze de minste geluidshinder geven voor de omliggende dorpen. “Als de vliegtuigen een beetje meer naar rechts of naar links zouden uitvliegen zou er voor de dorpen in de buurt meer hinder zijn. Bij deze variant is voor de meeste mensen de minste geluidshinder”, vertelt Esser.

Meer hinder

Er zijn ook een aantal huizen die juist meer hinder krijgen van deze uitvliegroute. “Deze huizen kunnen op kosten van Defensie geluidwerende voorzieningen aan laten brengen in hun huizen, zodat zij binnenshuis zo min mogelijk last van het geluid hebben”, aldus kapitein Esser.

JSF

Volkel is, naast vliegbasis, Leeuwarden de tweede locatie in Nederland waar in de toekomst (2019 Leeuwarden, 2021 Volkel) de nieuwe F-35 Joint Strike Fighter-toestellen (JSF) komen te staan. Volgens een Amerikaans onderzoek maken de toestellen meer geluid dan de huidige F-16-straaljagers. Het geluid wat deze toestellen maken valt echter wel binnen de nieuwe regels van het luchthavenbesluit.