Het gaat slecht met het Nederlandse voetbal. De eredivisieclubs spelen nauwelijks nog een rol in Europa en het Nederlands elftal lijkt het EK in Frankrijk mis te lopen. De belangenvereniging Coaches Betaald Voetbal (CBV) pleit voor verandering: er moet een nieuwe technisch directeur komen bij de KNVB. ”Die functie moet iemand bekleden met verstand van voetbal en niet door Bert van Oostveen (directeur betaald voetbal, red.) die uit de bestuurswereld komt ”, vindt Gerard Marsman, directeur van het CBV. 

Takenpakket technisch directeur

Een technisch directeur houdt zich binnen een club bezig met de scouting van spelers. Daarnaast zet hij de lijnen uit van de jeugdopleiding en gaat hij over de koop- en verkoop van spelers. Bij de KNVB gaat dit anders in zijn werk, legt Marsman uit. ”Er worden bij het Nederlands elftal geen spelers gekocht maar geselecteerd. De technisch directeur stelt het team samen samen die spelers ‘scouten’ voor de selectie van Oranje, het zogeheten technisch hart. Daarnaast heeft de KNVB niet één jeugdopleiding, maar kan elke voetbalvereniging zijn eigen beleid kiezen. Wel is het zijn taak om een algemene visie te creëren en samen te werken met alle clubs, om de neuzen dezelfde kant op te krijgen.”

Redder in nood

De slechte prestaties van het Nederlandse voetbal vinden volgens Marsman mede zijn oorzaak door gebrek aan verstand van voetbal bij de KNVB. ”Daar moet verandering in komen door een technische directeur met verstand van voetbal aan te stellen”, zegt de bestuurder. ”Het belangrijkste is dat er weer een voetbalvisie komt die voor het hele land geldt en niet iedereen zijn eigen mening hierover geeft zonder de vinger op de zere plek te leggen. De nieuwe directeur voetbalzaken moet de ‘Hollandse school’ weer een duidelijke structuur geven en dit ontwikkelen voor zowel de top als de amateurs. Nu zijn er te veel eilandjes bij clubs met een eigen visie.”