D66 Den Bosch wil de geslachtsregistratie bij de geboorte afschaffen. Dit zou de situatie voor transgenders makkelijker maken. Aanleiding voor deze maatregel is de nationale coming-out week.

Om ongemakkelijke situaties te voorkomen vindt D66 dat geslachtsregistratie afgeschaft moet worden. Bilal Kaya van D66 Den Bosch laat aan het Brabants Dagblad weten dat de gemeente zich inzet voor transgenders, maar dat het voor transgenders toch lastig blijft dat het geslacht op officiële documenten vermeldt wordt.

Philip Tijsma, persvoorlichter van het COC schetste een aantal van deze situaties. ‘’Stel je voor’’, zegt hij, ‘’je hebt een afspraak in het ziekenhuis en wordt door de arts geroepen. Wil mevrouw Driessen naar voren komen? Vervolgens komt er een man op gesprek.’’ Dit soort situaties zijn volgens Tijsma onnodig. ‘’Wat gaat het de overheid aan wat jij in je ondergoed hebt zitten?’’

Gevolgen
Marjolein van den Brink doet onderzoek naar LBGT-rechten. Het niet vermelden van geslacht zou volgens haar wel gevolgen kunnen hebben. ‘’Op juridisch gebied wordt het ingewikkelder om bepaalde zaken te scheiden, al hangt het er wel vanaf op welk niveau dit gebeurt’’. ‘’ Als de gemeente bijvoorbeeld onderzoek wil doen naar verhoudingen tussen jongens en meisjes op een bepaald gebied moet er wel informatie beschikbaar zijn over het geslacht.’’ In het voorstel van D66 is dit niet het geval.