Tilburg – De paardensport op de Olympische spelen in Rio gaat volgend jaar mogelijk niet door. De wedstrijden zullen misschien in een ander land voortgezet moeten worden. Er zouden volgens de Braziliaanse Hippische Bond problemen zijn met die invoer van paarden. ‘’Wij zijn er van overtuigd dat onze ruiters volgend jaar gewoon in Brazilië zullen rijden’’, aldus Charlotte Gunnink, woordvoerder van de KNHS.

Luis Roberto Guigni, voorzitter van de Braziliaanse Hippische bond vertelde afgelopen week tijdens de algemene vergadering van de FEI er alles aan te doen om de Spelen in Rio de Janeiro voor de ruiters toch door te laten gaan. ‘’We hebben gisteren een kort overleg gehad met de Braziliaanse Bond. Zij vertelde ons dat ze gewoon door zullen gaan met het bouwen van complexen en dat er binnenkort testevents gehouden zullen worden in San Paolo’’, zegt Gunnink.

Het probleem ligt vooral bij het Ministerie van Landbouw en Veeteelt. Zij heeft nog geen besluit genomen over de invoer van paarden van de deelnemende landen. Dit duurt langer dan verwacht, omdat er een verdrag opgesteld moet worden over de terugkeer van de paarden na de Spelen naar het land van herkomst.  Volgens Gunnink hoeft de KNHS zich nergens zorgen over te maken: ‘’De hele reis is al uitgestippeld. De paarden gaan volgend jaar in Luik aan boord en vliegen dan gelijk door naar Rio’’.

Het zou niet de eerste keer zijn dat de paardensport niet door kan gaan op zo’n groot event als de Olympische Spelen. In 1956 tijdens de Spelen in Melbourne ging dit ook niet door. Toen werden de wedstrijden in Stockholm gehouden.