De zwarten pieten zijn druk bezig in Spanje om pepernoten te maken. Maar dit kunnen ze allemaal niet alleen natuurlijk. Daarom krijgen ze hulp vanuit Breda, waar vandaag een nieuwe pepernotenfabriek wordt geopend.

De pepernoten zijn immens populair. Vorige week donderdag is er in Den Bosch een pepernotenwinkel geopend. Vlak na de opening kwamen ze in de problemen door een pepernotentekort. Robert Hulst, eigenaar van de pepernotenwinkel in Breda, verklaart de populariteit. “Van oudsher eet de Nederlander pepernoten. Het zit gewoon in de Nederlander. Iedereen vindt het leuk, iedereen vindt het lekker.”

Je verwacht het niet, maar er zijn ontzettend veel soorten pepernoten. “In onze pepernotenfabriek produceren we ongeveer vijftig soorten pepernoten. Vooral de stroopwafel– en truffelpepernoten zijn populair. Natuurlijk ook de neutrale pepernoot. Zelfs de oerpepernoot met VOC-kruiden is populair”, vertelt Hulst.

De afgelopen tijd springen de winkels en fabrieken als paddenstoelen uit de grond. “Er worden nog vier winkels geopend de komende weken. Het concept slaat gewoon aan bij de mensen.”

De pepernotenfabriek in Breda opent vandaag zijn deuren. “We hebben geen programma. De deuren gaan open en iedereen kan gewoon naar binnen. Dus kom gerust een bezoekje brengen”, vertelt Robert enthousiast.