Cacaobonen, gojibessen en quinoa; superfoods, een bekend begrip misschien? Het zijn natuurlijke voedingsproducten die schijnbaar super gezond zijn. Buiten dat ze vaak rauw zijn en meestal biologisch of uit de wilde natuur gehaald zijn, zouden ze heel voedzaam zijn. Wat moet je weten over superfoods?

Hart en vaatziekten

De meeste superfoods zijn gezond en hebben ieder een eigen bijzondere werking. Superfoodleven.nl beweert dat sommige superfoods helpen tegen hart- en vaatziekten. Hennepzaad, guarana en zo ook rauwe cacao. Maar rauwe chocola bevat weer verzadigd vet. Dit zou weer leiden tot hart- en vaatziektes. Een beetje tegenstrijdig dus. Chocola staat bekend als snoepgoed. Het zou raar zijn als je een Mars of Snickers gaat eten voor je gezondheid. Tip: doe cacaopoeder door een smoothie zodat je geen vettige chocola hoeft te eten.

Depressies

Superfoods helpen tegen depressies volgens superfoodleven.nl. De bedoeling is dus dat je een bepaald soort voedsel eet waardoor je minder of niet meer depressief zou worden. Eigenlijk ‘eet’ je de depressie weg.

De pruikzwam zou een helende paddenstoel zijn die helpt tegen depressies (leuk feitje: de pruikzwam staat ook wel bekend als ‘Lion’s mane’, ‘Bear’s head’, ‘Monkey’s head’, ‘Bearded Tooth mushroom’ en ‘Bearded Hedgehog mushroom’). Een magische medicinale paddenstoelen die zijn naam aan leeuwenmanen, apenhoofden en bebaarde tanden te danken heeft laat je niet gelijk denken aan superfoods. De pruikzwam is helaas net als andere bijzondere paddenstoelen niet gemakkelijk te verkrijgen in Nederland. Je kan dit prachtexemplaar wel bestellen.

De grote vraag is natuurlijk of het ook echt werkt. Er is in 2009 een onderzoek geweest naar de werking hiervan. Uit het onderzoek bleek dat een groep van dertig Japanse patiënten met milde cognitieve stoornis aanzienlijke voordelen ervaarde tijdens het gebruik van de paddenstoelen. Zij namen drie keer per dag capsules met poeder van de paddenstoel er in. Als ze stopten met deze capsules in te nemen, namen deze voordelen weer af. Tip: als je een depressie hebt moet je ze blijkbaar blijven eten. Ze zorgen dus niet voor een permanente oplossing.

Libido

Ja, je leest het goed. Superfoods zouden ervoor zorgen dat je meer behoefte hebt aan seks volgens voedingscentrum.nl. Hier zijn meerdere superfoods voor: pompoenpitten, avocado, vijgen en zelfs knoflook. Tip: knoflook zou de bloedstroom naar seksuele organen verbeteren en is voor jou misschien handig maar het is niet zo heel erg geschikt voor je bedpartner in verband met een stinkende adem.

Twijfelachtig bestaan

“Geclaimde gezondheidseffecten van superfoods zijn in het algemeen niet voldoende wetenschappelijk onderbouwd”, aldus voedingscentrum.nl. Deze superfoods zouden volgens hun niet eens bestaan, want “niet één voedingsmiddel kan alle essentiële voedingsstoffen leveren die het lichaam nodig heeft”. De term superfoods is niet wettelijk omschreven dus het mag door iedereen worden gebruikt. Je kan dus een zak chips maken met ‘superfoods’ er op geschreven en mensen laten geloven dat ze gezond bezig zijn. Tip: vertrouw geen zak chips met ‘superfood’ er op geschreven.