Tilburg – Er kan geschiedenis worden geschreven in het weekend van 12 december. Dan vindt namelijk de eerste editie van het NK Dodgeball plaats. De sport is afgelopen jaar goed ontvangen en wordt steeds populairder. ”De reden van het succes is de laagdrempeligheid, want er zijn geen bijzondere skills voor nodig. Iedereen kan een bal gooien”, zegt Dirk Woud, woordvoerder van de Nederlandse DodgeBall Bond (NDBB).

Het succes

De sport, waarbij trefbal in een arena van trampolines wordt gespeeld, heeft naast zijn laagdrempeligheid nog een aantal factoren die de sport zo populair maken. Woud: ”Dodgeball ziet er spectaculair uit en is een spel dat plezier uitstraalt. Van het springen word je al vrolijk. Daarnaast zijn de mannen en vrouwen gelijk aan elkaar, iets wat je niet vaak terugziet in andere sporten. Er is wel een verschil tussen hen; de vrouwen zijn vaak iets tactischer terwijl de mannen het van hun fysiek moeten hebben.”

In Amerika worden wedstrijden al uitgezonden op televisie. Hoewel de sport steeds populairder wordt in Nederland, is dat stadium nog niet bereikt. ”Het Nederlands kampioenschap laat zien dat de sport steeds bekender wordt. Dat kan worden gezien als een start-up. We willen na het kampioenschap een competitie organiseren voor alle Dodgeball-teams uit het land.”

NK

Het kampioenschap wordt gespeeld in 9 verschillende speelsteden en de teams kunnen maximaal twaalf spelers inschrijven. Het NK is in drie categorieën ingedeeld: Senioren (16+), Junioren A (13 t/m 15 jaar) en Junioren B (9 t/m 12 jaar). In november worden de voorrondes gehouden, waarna in december de landelijke finales in Amsterdam zullen plaatsvinden. Dirk Woud kijkt uit naar het NK Dodgeball: ”Er komen vaak scholen, studenten en bedrijven naar ons die een zaal willen afhuren om een potje te dodgeballen. Ook hebben we dit jaar een competitie georganiseerd voor scholieren, wat positief werd ontvangen. We verwachten dan ook een hoop inschrijvingen voor de eerste editie van dit kampioenschap.”