TILBURG – De Tilburgse voetbalvereniging TSV NOAD staat open voor de nieuwe stroom vluchtelingen. Voorzitter Joop Verzijl kan nog wat talenten in de club gebruiken. “Bij ons is iedereen welkom.”

“In september hebben wij gevierd dat we honderd jaar bestaan. Tijdens de viering hebben we een vlag laten maken van alle nationaliteiten die hier spelen, dat zijn er 42. Nieuwe leden worden met liefde onthaald, maar onze club zit in de jeugdelftallen al ramvol. Zij spelen op zaterdag en dan is er alleen nog plek voor enkele spelertjes. Op zondag spelen de jongeren en in die teams is meer plek voor nieuwelingen”, laat Verzijl weten.

Vanaf 15 oktober kunnen er vierhonderd vluchtelingen in het daarvoor aangestelde gebouw terecht in de Fatimawijk in Tilburg. Dat hebben de gemeente Tilburg en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) in een overeenkomst besloten. Tussen de vluchtelingen bevinden zich ook jongeren.

Integratie

Het asielzoekerscentrum in Gilze heeft in vijftien jaar al veel voetbaltalentjes aan voetbalvereniging Rijen voorgesteld. De taalbarrière blijft een rol spelen, maar voor de integratie brengt de samenwerking tussen het azc en VV Rijen veel voordelen met zich mee. “Spelers die voor een lange tijd in het azc zitten, spelen vaak mee met wedstrijden en maken deel uit van het team. In de beginfase is het nog lastig voor ze, omdat ze niet de kantine in durven en de taal niet beheersen. Maar als ze er een langere tijd bij zitten, gaat het communiceren makkelijker en horen ze er ook echt bij”, zegt kantinejuffrouw Willy van Hellemond.

Omdat sommige vluchtelingen maar een korte periode in het azc verblijven, zijn zij welkom om trainingen te volgen. “Die trainingen gaan vooral om het meedoen. Omdat we niet weten of spelers een lange tijd blijven is het lastig om ze in een team te stoppen. Het is wel eens gebeurd dat we opeens een speler kwijt waren, omdat hij dan was overgeplaatst naar een ander azc. Dat is dan jammer en vervelend, want het team komt dan in de knoei”, vertelt Van Hellemond.