Tot en met afgelopen vrijdag konden er ideeën in worden gebracht voor de renovatie van de Kloostertuin. Begin dit jaar startten de bewoners van de bomenbuurt met een project om de tuin op de schop te gooien. Het verwaarloosde stukje Tilburg waar veel kinderen spelen, zal met behulp van de kinderen zelf een nieuwe speelplek worden.

Een zandvlakte met wat bankjes en oude speeltoestellen. Zo kan de Kloostertuin in het hart van de Bomenbuurt in Tilburg wel omschreven worden. Tijd voor verandering, besloot een aantal buurtbewoners, waaronder Maarten Post. “Buiten spelen is belangrijk voor kinderen. Het is goed voor hun ontwikkeling, ook motorisch. De Kloostertuin is daar de uitgelezen plek voor omdat er in deze buurt veel kinderen wonen en het een echt stukje natuur is.”

Ideeën
De stichting Kloostertuin, verantwoordelijk voor het project, vraagt buurtbewoners en kinderen van aanliggende basisschool De Elzen om hun ideeën te delen. Zo kan de verbouwing aangepast worden aan de personen die er direct mee te maken hebben. “Kinderen spelen er, dus zij mogen zeggen wat zij graag zouden willen zien. Het is tenslotte een plek waar zij leuk moeten kunnen spelen. En veel buurtbewoners hebben via hun achtertuin een directe ingang naar de Kloostertuin, dus ook die willen we er bij betrekken.” De ideeën konden tot en met afgelopen vrijdag worden ingestuurd, al gaat de stichting wel wat soepeler met die deadline om. “Als iemand nog een goed idee heeft, kan dat de komende twee weken ook nog wel aangedragen worden.”

Verwaarloosd
Het stukje natuur tussen basisschool De Elzen, de Boomstraat en Dionysiusstraat is niet meer wat het zou moeten zijn. Gras is verloren gegaan, zand is wat overgebleven is. Na een beetje regen staat de tuin al blank omdat het water niet fatsoenlijk weg kan lopen. “Kortom, het is geen fijne plek meer om te spelen.” Niet zo gek dus, dat niet alleen de buurt, maar ook de gemeente snel enthousiast was over het project. Ook de school die aan de speelplek vastligt, ziet het project zitten.

Natuur
De ‘nieuwe Kloostertuin’ zal niet alleen bestaan uit nieuwe toestellen. Het is ook de bedoeling om kinderen met de natuur te laten spelen. “We proberen een mix te maken tussen toestellen en natuur. Denk daarbij aan een omgevallen boom en een heuvel in plaats van alleen maar standaard speeltoestellen. Dat past ook echt bij deze plek.” Daarom heeft de stichting kinderen gevraagd wat ze leuk vinden om te doen en niet wat voor toestellen ze willen. Ook volwassenen komen graag naar het ‘uniek stukje Tilburg’. De tuin kan volgens Post het hart van de buurt genoemd worden. “Veel huizen hier hebben maar een klein tuintje. Bij verjaardagen wijken de buurtbewoners graag uit naar het stukje natuur, als het weer goed is tenminste.”

Het idee is voor het eind van dit jaar een ontwerp klaar te hebben, om vervolgens aan de slag te gaan met de renovatie. “Als het goed is ziet de Kloostertuin er over een jaar heel anders uit en is het een ideale speelplek voor kinderen.”