Tientallen kraampjes vol met stripboeken en merchandise waren te bewonderen tijdens het zevende Stripfestival in het Chassé Theater in Breda. Ongeveer vijfduizend geïnteresseerden bezochten afgelopen weekend het tweedaagse evenement. Hoe populair zijn strips eigenlijk onder jongeren?

Door de kraampjes, banners, posters en stripfans is het Bredase theater bijna niet meer te herkennen. De foyer is omgetoverd tot een paradijs voor stripboekenfans en ook het podium biedt ruimte aan de uitgestalde verzamelboeken. Vooraan is ruimte gemaakt voor een voorleeshoekje, waar onder andere tekenaars cursussen geven aan de bezoekers.

Snelle boodschap
Het wordt steeds drukker in de foyer en de ruimte vult zich met kinderen en hun ouders. Opvallend is dat er bijna geen jongeren op het festival zijn. Zijn strips eigenlijk wel leuk voor studenten? “Er zijn strips die ook voor jongeren aantrekkelijk zijn. De strookstrip – een strip met drie plaatjes – lees je binnen één minuut. Het is een snelle manier van een boodschap vertellen”, zegt Rob van Bavel, voorzitter van ‘Strips in Beeld’ en organisator van het festival.

Facebook
Aimée de Jongh (26) is illustrator en verzorgt de strip Snippers in Metro. Volgens haar zijn strips minder populair onder jongeren dan vroeger. “Waar jongeren vroeger een strip pakten als ze zich verveelden, gaan ze nu Facebooken.”

Voorbeeld
De Jongh zit achter een tafel waar plaatjes van haar strips uitgestald liggen. Terwijl ze kletst met fans en hun boeken signeert, vertelt ze dat ze de daling jammer vindt. In andere landen zijn strips populairder. “In Frankrijk leeft het veel meer onder jongeren. Daar heb je hele jonge striptekenaars die een voorbeeld zijn voor jonge talenten. In Nederland zijn het grijze koppen die de strips maken. Ik hoop dat ik een voorbeeld ben voor jonge tekentalenten.”

Een van de weinige jongeren op het festival is Martijn van Ooij (26). “Strips zijn voor mij jeugdsentiment. Vroeger verslond ik stripboeken zoals Donald Duck.” Nu Martijn ouder is, leest hij minder strips dan vroeger, maar hij vindt ze nog steeds leuk. “Een goede strip is humoristisch, maar moet ook avontuurlijk zijn. Je moet jezelf erin kunnen verliezen.”


Graaiend in dozen zoeken de fans naar boeken van hun favoriete tekenaars of naar het blad dat nog mist in hun verzameling. Net als Kenny Rubenis, auteur van Dating for geeks, zijn nog tientallen andere stiptekenaars naar het festival gekomen, zodat de fans een handtekening kunnen scoren. Daarnaast worden er t-shirts en andere accessoires verkocht, zodat bezoekers niet met lege handen naar huis hoeven.