De Belastingdienst zegt na honderd jaar de bekende blauwe envelop gedag. Binnen nu en zeven jaar moet alles gedigitaliseerd zijn bij de fiscus. Vandaag is de campagne ‘Vaarwel Blauwe Envelop’ gestart waarin duidelijk wordt gemaakt wat er gaat veranderen.

Wetsvoorstel

Het afscheid van de blauwe envelop is sinds gisteren mogelijk gemaakt nadat de Eerste Kamer instemde met het wetsvoorstel Elektronisch Berichtverkeer.  “Nu kan De Belastingdienst digitaal communiceren met gebruikers en bedrijven. Dat is ook nog eens makkelijker voor de gebruiker”, vertelt een woordvoerder van de Belastingdienst.

Berichtenbox

De briefpost wordt vervangen door de zogeheten Berichtenbox. Hier kan de gebruiker onder andere zijn post van de overheid ontvangen en kijken welke gegevens zijn vastgelegd bij de overheid. De gebruiker kan een alert instellen voor binnenkomende berichten.

Veiligheid

Alles moet nu gedigitaliseerd worden, maar moet er dan ook meer beveiliging komen? De Belastingdienst vindt van niet. “De veiligheid is al optimaal, dus daar hoeven we niets aan te veranderen”, zegt de fiscus. “We hebben het volste vertrouwen in het beveiligingssysteem en hebben nooit last gehad van hackers.”

Hulp

Voor mensen die niet digitaal actief zijn heeft de fiscus hulp. In de komende twee jaar zal de Belastingdienst samen met verschillende organisaties helpen bij de omschakeling naar de digitale Berichtenbox. Zo gaat de ANBO, een belangenorganisatie voor senioren, oudere mensen helpen in het wegwijs worden op het digitale platform.