Studenten houden nou eenmaal van een feestje. Na uitgaan, concerten, festivals een piep in de oren hebben is niet ‘normaal’. Dit is een teken van tijdelijke gehoorbeschadiging. ‘Dat kan vast geen kwaad’ hoor ik je al denken, maar het is gevaarlijker dan je denkt. De vraag is of jongeren wel genoeg nadenken over eventuele gehoorbeschadiging die kan ontstaan. UMC Utrecht onderzocht in samenwerking met MTV het effect van oordopjes.

Oordoppen zouden het geluid met 18 decibel dempen. Uit het onderzoek bleek ook dat mensen die zonder oordopjes naar een festival gaan 5,3 keer meer kans maken op tijdelijke gehoorbeschadiging dan mensen met oordoppen. De proefpersonen hadden een aanzienlijk verschil in oorsuizen: 38 procent bij de personen zonder oordoppen ten opzichte van 12 procent met oordoppen. Zij gebruikten hierbij de Soundkeepr oordopjes van MTV.

Véronique Kraaijenga, onderzoeker van UMC Utrecht, is positief over de resultaten van het onderzoek. “Jongeren krijgen vaak te maken met muziek. Zij kunnen gehoorschade krijgen door uitgaan, concerten of festivals, maar ook door muziek van je smartphone of mp3. Gehoorschade is een groot maatschappelijk probleem en door de kennis die we hebben door dit onderzoek kunnen we meer awareness krijgen hiervoor”, aldus Kraaijenga.

Gehoorschade is niet het enige probleem dat ontstaat door te harde muziek. Het gaat meestal gepaard met tinnitus en/of hyperacusis. Wat is dat?

Tinnitus (oorsuizen) komt steeds vaker voor bij jongeren volgens de NVVS (Nationale Vereniging voor Slechthorenden). Tinnitus kan je niet zien, daarom is het ook meestal niet te begrijpen voor mensen die dit hebben. Het is een constante piep in het oor of oorsuizen. De mogelijkheid om stilte te ‘horen’ wordt je praktisch onmogelijk gemaakt. “Wanneer u veel last heeft van het tinnitusgeluid, dan kan het oorsuizen een behoorlijke psychische last met zich meebrengen: concentratiemoeilijkheden, vermoeidheid, depressie, angst en snel geïrriteerd zijn”, aldus de NVVS. Alledaagse activiteiten kunnen bemoeilijkt worden doordat het geluid vaker verschrikkelijk storend blijft.

Hyperacusis is overgevoeligheid voor geluid. Hardere geluiden gaan gepaard met pijn. Het getik van glas als je proost op het eerste biertje van de avond kan dus al heel wat losmaken in iemand die hyperacusis heeft. Festivals, concerten, uitgaan en andere uitjes waar muziek een rol in speelt, worden bemoeilijkt door de harde muziek. In ernstige gevallen kunnen mensen met hyperacusis hun huis niet meer uit doordat het geluid buitenshuis te hard en onvoorspelbaar is. Oordoppen moeten voorkomen dat tinnitus, hyperacusis en gehoorschade een dagelijks probleem vormen.