BREDA – Terwijl er op de parkeerplaats van atletiekvereniging Sprint in Breda grote drukte heerst, bereiden diverse vrijwilligers zich op de atletiekbaan voor op de derde editie van de Special Kids Day. De dag is een onderdeel van de landelijke Week van de Toegankelijkheid, waarin kinderen met of zonder handicap samen sporten.

Op de atletiekbaan wordt er onderling gelachen en de muziek staat op een hoog volume. Terwijl wethouder Paul de Beer van Financiën, Duurzaamheid en Sport van de Gemeente Breda de honderden kinderen en vrijwilligers enthousiast verwelkomt, wordt door de ouders langzaam afscheid genomen van zijn of haar kind.

‘Allemaal handen in de lucht, dan tellen we met z’n allen af’, roept De Beer . ‘Drie, twee, één: GO!’ Onder het liedje Walk the Moon – Shut Up and Dance, wat gedurende de gehele dag afgespeeld werd, doet iedereen mee aan de warming-up. ‘Prachtig. Je ziet op zo’n dag zoveel verschillende kinderen. Iedereen heeft ook respect voor elkaar, of je nu een handicap hebt of niet. Dat maakt het sporten samen erg leuk,’ zo vertelt organisator Wouter Schelvis van Breda Actief. Na de warming-up vervolgen de groepjes vol enthousiasme hun eigen pad naar de diverse activiteiten.

Naast sporten als zitvolleybal, golfen en voetbal kunnen de kinderen ook meedoen aan BMX’en. De licht autistische tiener Sardi vindt het bijzonder leuk. ‘Ik heb thuis ook een BMX, maar nog nooit zoveel dingen gezien waar je overheen moet rijden. Echt gaaf. Ik vind het echt heel leuk,’ zo vertelt hij met een brede lach. Vrijwilliger Mark kijkt vol trots toe: ‘Ik vind het top. Met mijn groepje loop ik een hele dag mee en ben constant in de weer. De een scheurt bijvoorbeeld zo over de obstakels heen, de ander heeft een rolstoel en heeft daarom wat meer moeite. Om dan hulp te bieden is fantastisch.’

Drie uur later is de zon inmiddels achter de wolken verdwenen en de kinderen zijn allemaal bij elkaar gaan staan om de dag af te sluiten. ‘Hoe vonden jullie het?’, vraagt Schelvis zich af. De kinderen, die aandachtig naar het podium kijken, reageren door hard te juichen. Terwijl de vrijwilligers alle spullen opruimen, krijgen de kinderen allemaal een diploma als bewijs van deelname. De ouders, die inmiddels langs de kant staan, kijken vol trots naar het veld. Ook dit jaar was de Special Kids Day weer een groot succes.