Je gedachtes op papier zetten, niet voor iedereen weggelegd. In bibliotheek Wagnerplein in Tilburg wordt hier speciaal een workshop voor gegeven: taaldrukken. Dit helpt mede je psychische problemen te verwoorden.

Taaldrukken is het schrijven met je hoofd, hart en handen. Je probeert je persoonlijke herinneringen op papier zetten. Zo komen er allerlei persoonlijke verhalen naar boven. Het kan hier gaan over wat je laatst hebt meegemaakt tot emotionele herinneringen.

Het CBS maakt bekend dat vrouwen vaker psychische klachten hebben dan mannen. Taaldrukken kan helpen om je psychische gevoelens op papier te zetten. Carla Scheepe, docent taaldrukken en creatief schrijven, legt uit dat taaldrukken je kan helpen. “Voor mensen met psychische problemen kan het zeker helpen. Je schrijft je gevoelens uit, dit is natuurlijk belangrijk met deze problemen. Taaldrukken lost psychische problemen niet op.”

Volgens Scheepe doen vrouwen sneller mee dan mannen aan taaldrukken. “Mannen uiten minder snel hun gevoelens dan vrouwen. Vrouwen geven sneller iets vrij over hun gevoelens dan mannen. Het is niet zo dat de dames beter aan kwaliteit leveren dan de heren. Mannen komen gewoon wat langzamer op gang.”

De workshop taaldrukken vindt plaats op 28 oktober, 18 november en 16 december in Bibliotheek Wagnerplein in Tilburg.