De tentoonstelling ‘In de voetsporen van Vincent van Gogh’ opent zaterdag in het Natuurmuseum Brabant in Tilburg. De wereldberoemde impressionist, wiens schilderijen miljoenen waard zijn, is geboren en getogen in Noord-Brabant.

Hoewel hij een groot deel van zijn leven in België en Frankrijk doorbracht, is hij geboren in het Nederlandse grensplaatsje Zundert. Dat de bewoners daar trots zijn, blijkt wel uit het thema van het Bloemencorso in september. Het was het gezicht van Van Gogh dat prijkte op de praalwagens.


Identiteit
“Dat hij opgroeide in ons dorp is enorm belangrijk geweest voor zijn ontwikkeling. Kinderenjaren vormen je identiteit”, vertelt Rob van Dirven, museumbeheerder bij het Vincent Van GoghHuis. “Hij maakte graag wandelingen door de akkers en verzamelde vlinders en kevers. Dat zie je terug in zijn werk, hij schilderde graag landschappen en bloemen.”

Nadat hij een tijd in Frankrijk woonde, komt Vincent op dertigjarige leeftijd bij zijn ouders in Nuenen te wonen. Daar schilderde hij beroemde werken zoals de Aardappeleters en Het Weeftouw. Marion Dommering, medewerker van het Vincentre, vertelt dat hij in Nuenen een romance had. Van Gogh had een relatie met Margot Begerman. “Haar ouders en zussen waren niet blij met de relatie en hebben het verbroken. Margot pleegde daarna zelfmoord.” De zussen van Margot hadden een afkeer van Van Gogh omdat hij te excentriek was en te veel met de boeren optrok.

In Nuenen doen veel gebouwen aan de impressionist denken. “Het is hier een groot openluchtmuseum. De halve wereld komt hiernaartoe om meer over van Gogh te weten te komen.”

Vanaf zijn dertiende woonde Vincent van Gogh een tijd in Tilburg. In het huidige Paleis-Raadhuis kreeg hij lessen van de schilder Constant Huijsmans en ontwikkelde hij zijn talent.