Sporthal de Haspel in Goirle is klaar voor de opvang van vluchtelingen. Vanochtend is de zaal ingericht met vijftig bedjes en overige voorzieningen. Er is heel weinig bekend over de vluchtelingen. In de persconferentie kon burgemeester Machteld Rijsdorp niet veel kwijt over de afkomst, leeftijd en samenstelling van de groep die waarschijnlijk vanavond arriveert in Goirle.

Tweede poging

Dinsdag wilde het Rode Kruis al starten met de opbouw van de crisisopvang. Door miscommunicatie tussen de organisatie en de gemeente kon dit niet doorgaan. Volgens een communicatiemedewerker van gemeente is deze miscommunicatie ontstaan door een tweet van het Rode Kruis.

Inmiddels heeft het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) gemeente Goirle laten weten dat het gebruik wil maken van de sporthal om asielzoekers op te vangen. Deze tijdelijke opvang zal voor minimaal 72 uur zijn.

Voorzieningen

De grote sporthal is gevuld met de nodige voorzieningen: bedjes om op te slapen met een deken en een kussentje, toiletten en douches, en eten en drinken. Ook staan er stoelen en tafels. De zaal wordt in tweeën opgedeeld door een grote beweegbare wand. De tweede ruimte dient voor andere bezigheden als sporten, gebedsruimte en dagactiviteiten.

Vrijwilligers van het Rode Kruis zijn  24 uur per dag aanwezig en hebben ervaring met vluchtelingen. Een van de vrijwilligers is Bram. Hij heeft vanochtend meegeholpen aan de opbouw van de crisisopvang. “Ik zal nog de hele dag aanwezig zijn om vanavond het verkeer te regelen en de vluchtelingen naar binnen te begeleiden.”

Persconferentie

Om twaalf uur werd een persconferentie gehouden in de Haspel door burgemeester Machteld Rijsdorp. Daar vertelde ze onder andere dat nog weinig bekend is over de tijdelijke inwoners van Goirle. “We hebben alle mogelijke scenario’s doorgenomen, nu moeten we alleen nog afwachten”, vertelt ze. De afkomst en de samenstelling van de groep is niet bekend. Zelfs hoe laat de vluchtelingen komen kan niet gezegd worden. De onduidelijkheid geeft volgens Rijsdorp aan hoe groot het probleem voor het COA is om alles in goede banen te leiden.

Wat Rijsdorp wel kan vertellen over de vluchtelingen is dat ze allemaal gescreend zullen worden bij aankomst. Daar zorgt de GGD voor.  Dit is om ziektes binnen de groep te voorkomen.

Een van de aanwezigen haalt de problemen in Oisterwijk aan. Rijsdorp: “De gemeente is 24 uur per dag te bereiken voor vragen en opmerkingen.” De beveiliging in en om de sporthal is ook optimaal. De politie mag ingeschakeld worden als dat nodig is. In Goirle was ook al onenigheid over de komst van de vluchtelingen. Zondagochtend werd er een spandoek aangetroffen bij de sporthal en maandagavond tijdens de inwonersbijeenkomst was het ook rumoerig.

De persconferentie is het enige moment voor de pers om de crisisopvang te bekijken. Wanneer er meer informatie over de vluchtelingen wordt vrijgegeven door de gemeente zal deze worden toegevoegd aan dit bericht.

Update: meer bekend over de groep vluchtelingen

De groep vluchtelingen is donderdagavond rond half elf gearriveerd bij De Haspel. Het betreft een groep van 49  Syrische jongens van 14 tot 18 jaar. Eerst werden zij opgevangen in Hilvarenbeek. Volgens een bericht op de site van de gemeente is de eerste nacht rustig verlopen.