Er zijn zo’n dertig mensen opgepakt op verdenking van mensensmokkel sinds de verhoging van de mobiele grenscontroles. Op 17 september werden de strengere controles ingevoerd vanwege van de grote vluchtelingenstroom.

De marechaussee controleert steekproefsgewijs op wegen, vliegvelden, sporen en zee. Mensen worden alleen aangehouden en gecontroleerd als de marechaussee het vermoeden heeft dat er iets aan de hand is. “Wij controleren op basis van de informatie die wij hebben. Als wij denken dat het zin heeft ergens op een bepaald moment te controleren, dan zullen we dat doen”, aldus de persvoorlichting van de marechaussee. Om welke informatie het gaat, kan de marechaussee niet prijsgeven. “Dan zouden we het de mensensmokkelaars wel heel erg makkelijk maken.”

De controles zijn nodig om deze vorm van criminaliteit beter te bestrijden, gaf de marechaussee al eerder aan. “Er zijn nu al veel mensen opgepakt en we verwachten dat dit ook door zal gaan.” Ondanks de vooruitzichten op meer aanhoudingen, wil men niet op aantallen reageren. “Op aantallen gaan we niet in, dat is speculeren en daar doen we niet aan.”