AMSTERDAM – Een keer per jaar verandert Carré in een heuse bokstempel. Tijdens de negende editie van de zogeheten Ben Bril Memorial, die in het teken staat van de in 2003 overleden boksgrootheid, mochten afgelopen maandag de beste boksers uit het land de ring in om het gevulde theater te vermaken.

Onzekere editie

Na de achtste editie van vorig jaar was het onzeker of er dit jaar weer een boksgala zou worden gehouden. De stichting vond dat het doel was bereikt, namelijk het Nederlandse boksen weer op de kaart zetten. Dankzij organisator Hans de Bruijn vindt er dit jaar toch een Ben Bril Memorial plaats. ‘’Ik was bij alle voorgaande edities betrokken en toen het bestuur er besloot mee op te houden stelde ik voor om toch door te gaan. Het zou zonde zijn om met zo’n fantastisch evenement te stoppen. Die doorstart werd goed ontvangen en vanaf toen zijn we met de voorbereiding aan de slag gegaan.’’ Ten opzichte van de vorige edities is er niet veel veranderd. ‘’Organisatorisch verschilt het weinig van de vorige edities. Uiteindelijk zullen toch de boksers ervoor moeten zorgen dat het een bijzondere avond wordt.’’

Nederlands Kampioenschap

Zoals elk jaar wordt er tijdens het boksgala gespeeld om de Nederlandse titel. Bij de vrouwen mag Jessica Belder, in het dagelijks leven registeraccountant, de spits afbijten. In de zogeheten prestatiewedstrijd(hierbij neemt de Nederlandse bokser het op tegen een buitenlandse bokser met een hogere ranking, omdat er in eigen land te weinig concurrentie is) moet zij haar Roemeense tegenstander Gabrielle Mezei weten te verslaan. De eerste twee rondes tasten de dames elkaar nog af, maar in de derde ronde valt de beslissing al. Door een rechtse hoek van Belder breekt de Roemeense haar kaak, waardoor ze niet meer verder kan vechten. De Amsterdamse bokser pakt daarmee haar eerste NK- titel met een knock-out. ”Na maanden van training verwacht je eigenlijk wel meer zo’n gevecht, ik was nog niet eens opgewarmd”, reageert Belder teleurgesteld na afloop.

Bij de mannen neemt de in Uganda geboren Faroek Daku het op tegen titelhouder Josemir ‘De EindbaaZ’ Paulino. De twee stonden al vaker tegenover elkaar in de ring na jarenlang samen getraind te hebben. Daardoor werd de partij vooraf als een van de hoogtepunten van de avond gezien. Beiden wisten wat ze tegenover zich hadden staan en er werd dan ook een tactisch gevecht verwacht. Desalniettemin schiet Daku vanaf de eerste seconde in de verdediging. Tot de achtste ronde incasseert hij de stoten van ‘De EindbaaZ’, in de hoop hem uit te putten en dan vol op de aanval te gaan. Dat probeert de Ugandees vanaf de achtste ronde dan ook, maar Josemir houdt gemakkelijk stand en komt als winnaar uit de strijd.

Wereldkampioenschap

Dan breekt het hoogtepunt van de vond aan: Rafik Harutjunjan neemt het op tegen de Spanjaard Kevin Dotel voor de wereldtitel boksen in de klasse weltergewicht. Ruim een jaar heeft de geboren Armeniër geen wedstrijd gebokst. Zijn laatste partij was in hetzelfde Carré, toen hij zich tot wereldkampioen kroonde. Hoewel de Spanjaard het afgelopen jaar vijf partijen bokste, is Harutjunjan de favoriet en die rol maakt de Nederlander meer dan waar. Door snel voetenwerk loopt de in Armenië geboren bokser weinig schade op en scoort hij veel punten met rake hoeken en combinaties. Naast de opgezwollen kaak die de Nederlander oploopt in de zevende ronde door een directe stoot van de Spanjaard, zorgt een onschuldige glijpartij voor het meeste gevaar. Harutjunjan laat zijn tegenstander alle hoeken van de ring zien en wordt op punten unaniem uitgeroepen tot wereldkampioen. 

Hoewel hij één jaar niet gebokst heeft, komt de winst niet als een verrassing voor de bokskampioen: ‘’Ik kon me lang voorbereiden op deze wedstrijd en wist dat ik goed in vorm was, dat bleek wel uit mijn trainingen. Natuurlijk moet je het laten zien tijdens zo’n avond en ben ik trots dat ik mijn titel heb kunnen verdedigen.’’ De bokser met Armeense roots hoopt onder zijn nieuwe trainer, Artur Gregorian, het aankomende jaar meer partijen te boksen. ‘’Hij heeft veel connecties in Duitsland. Samen met hem hoop ik daar stappen te maken en beter te worden als bokser. Deze titel smaakt in ieder geval naar meer.’’

Boksweetjes (ga met de muis over de afbeelding)