Prorail is voor het eerst naar de politie gestapt om aangifte te doen tegen spoorboomduikers. Vorige maand raakte een jongen lichtgewond nadat hij struikelde bij het oversteken van het spoor en geschampt werd door een trein. Prorail hoopt dat mensen nu niet meer onder de spoorbomen door duiken.

Onder de slagbomen door duiken nadat ze naar beneden zijn gegaan is strafbaar. Je brengt daarmee anderen en jezelf in gevaar. Hiervoor word e dan ook beboet. Vorig jaar werden er 750 boetes uitgeschreven door de spoorbeheerder. Ook resulteerde spoorwegduiken vorig jaar tot 23 aanrijdingen en in zeven gevallen had een aanrijding een dodelijke afloop.

Om deze ongevallen te voorkomen heeft Prorail zijn beleid verscherpt. Voortaan wordt er meteen aangifte gedaan. Anna Kodde, woordvoerder van Prorail, hoopt hiermee een signaal af te geven. ‘’We hebben van alles geprobeerd: boetes, campagnes en zelfs spoorbomen waar je niet onder kunt kruipen. Maar mensen klommen daar dan overheen. Er zijn in dat laatste geval ook auto’s aar we rekening mee moeten houden. Bestuurders van auto’s die vast komen te staan op het spoor moeten ook weer makkelijk van het spoor af kunnen komen. Het enige wat we nu nog tegen spoorboomduikers kunnen doen is aangifte.’’