Vrouwen kampen meer met psychische problemen dan mannen. Dit blijkt uit onderzoek van het CBS. Veertien procent van de vrouwen had in 2014 last van psychische klachten. Mannen hadden dat aanzienlijk minder met negen procent.  Hoe kan het dat vrouwen meer psychische klachten hebben dan mannen?

Onder de vrouwen is er nog een verschil tussen de leeftijdscategorieën. Hierbij gaat het vooral om vrouwen tussen de zestien en twintig jaar oud. Voornamelijk jongeren dus.

Studentenpsycholoog John Teurlings legt uit waar de  psychische onstabiliteit van jongere vrouwen vandaan komt. “Wéten doe ik het niet, maar uit mijn praktijk en van collega’s hoor ik dat de ‘feministische druk’ een grote oorzaak is. Van economisch zelfstandig te zijn en studeren. Tot het in de lucht houden van alle andere oorspronkelijk typisch vrouwelijke taken zoals huishouden, relatie, mooi-zijn, kinderwens en zorg. Ook het hormonale leven in de adolescentie is onrustiger en instabieler in tegenstelling tot  oudere leeftijd. Dat wordt in de overgang weer sterker.”

Vrouwen zijn niet de enige die psychische klachten hebben. Alle jonge mannen zijn vaker minder psychisch stabiel. “Sowieso is zoeken naar je identiteit in de puberteit aan de orde, terwijl je op oudere leeftijd wat meer rust en ritme in het leven vindt”, licht Teurlings toe. “De huidige jonge generatie heeft wellicht sociale mediadruk, die ouderen als minder urgent ervaren.” Het percentage jongeren dat psychische klachten heeft, ligt rond de elf procent.

Kinderen tussen de twaalf en zestien jaar oud hadden de minste psychische klachten. Daarvan heeft ‘maar’ vijf procent last van die klachten.