Eindhoven – Normaal is er pas reuring diep in de nacht, maar zondag was het tijdens de marathon van Eindhoven de hele dag druk. Op het Stratumseind in Eindhoven stonden de toeschouwers al s’ochtends vroeg langs de dranghekken, wachtend op de eerste lopers. Hoewel het weer fris aanvoelde voor de toeschouwers was het ideaal voor de hardlopers.

De goede omstandigheden zorgden voor een scherpe tijd van winnaar Stephen Chebogut (2.05.52), alhoewel het niet genoeg was voor een nieuw parcoursrecord, dat op naam staat van de Keniaan Dickson Chumba (02.05.46). Voor Kevin Koolen, één van de organisatoren van de marathon, was de hardloopwedstrijd voor de start al geslaagd: “Dit jaar starten er ruim 24.000 hardlopers, een recordaantal. Erg mooi om te zien dat er ieder jaar weer meer aandacht komt voor deze marathon. Voor mij is deze marathon al een succes.’’ 

Rond het middaguur liep Stratumseind vol. De toeschouwers moedigde de hardlopers steeds enthousiaster aan, in de uitgaanswijk van Eindhoven. Waar kinderen de lopers toejuichten met de verkregen merchandise toeters- en opblaashanden, bliezen de fanfares de deelnemers de laatste kilometers door. 

De toeschouwers bevonden zich vooral in de binnenstad. Door het nieuwe parcours waren er namelijk veel rechte stukken in de 32e editie van de marathon opgenomen, vaak op minder aantrekkelijke plekken voor het publiek. ‘’Natuurlijk probeer je het parcours ook aantrekkelijk te maken voor het publiek. Zij geven kleur aan zo’n dag, maar de lopers staan centraal’’, zegt Koolen. ‘’We proberen als organisatie het meest gunstige parcours te maken voor hen. Vorig jaar kregen wij veel klachten van lopers dat ze twee keer dezelfde ronde moesten lopen, waardoor de route mentaal zwaarder leek. Nu hebben we daar één ronde van gemaakt.’’

Rond het middaguur stroomden de deelnemers van de marathon binnen, de lopers van de halve marathon moesten toen nog vertrekken. Zo ook Paul Heijland (28), die liep voor stichting Kika. ‘’Het lopen van een marathon is op zichzelf al super mooi om te lopen en als je daarmee ook nog eens geld op kan halen voor een goed doel, geeft dat toch een extra drive.’’

Paul rende niet speciaal voor één iemand vandaag. ‘’Ik heb in mijn eigen familie gelukkig nog niemand verloren door de ziekte kanker, maar hoor het wel vaak in mijn omgeving. Samen met een vriend van mij besloot ik vorig jaar iets extra’s te doen naast het sponsorgeld ophalen voor de marathon. We hebben toen onder de naam ‘culinair doneren’ een verzorgd avondje uit georganiseerd met als doel om zoveel mogelijk geld op te halen. De teller staat nu op ruim 25.000 euro en er komen steeds meer mensen bij zich bij ons initiatief aansluiten.’’

Even leek de dag te eindigen in mineur; de medailles bleken op te zijn waardoor meerdere lopers van de hele- en mini-marathon zonder medaille kwamen te zitten. De hardlopers van de andere afstanden konden wel hun eremetaal ophalen na afloop. De organisatie stelde de teleurgestelde deelnemers via Twitter gerust dat zij binnenkort alsnog een medaille in hun brievenbus kunnen verwachten.

Klik hier voor de sfeerbeelden.