De brandweer van Midden- West-Brabant gaat als een van de eerste korpsen in Nederland werken met drones. In Twente is pilot ‘Argus’ al begonnen. In Brabant zal de pilot begin volgend jaar van start gaan. Vanaf vorige week heeft de brandweer de mogelijkheden om drones te gebruiken.

“De regels rondom het gebruik van drones zijn erg streng”, vertelt projectleider van de pilot Wilbert Kleijer. “Om een drone te besturen is een opleiding vereist en moet je minstens twee dagen van de voren aangeven dat je wilt vliegen. Ook moet 24 uur voor de vlucht de burgermeester zijn ingelicht over de drone.”

Nu heeft de brandweer geen last meer van deze regels. Zij mogen als enige vliegen met drones zonder al deze regels. Wel moeten de bestuurders een opleiding hebben gevolgd. Deze opleiding is sinds dit jaar te volgen in Nederland, maar is tot nu toe nog niet gevolgd door het korps van Brabant.  “Het korps in Twente heeft deze opleiding al eerder in Engeland gevolgd, daarom kunnen zij nu al beginnen met de pilot,” zegt Kleijer.  “Zodra Brabant ook de opleiding heeft afgerond, kunnen zij ook starten.”

De drone

De drone die de brandweer van Midden- West-Brabant gaat gebruiken, heeft een normale camera voor daglicht en beschikt ook over infrarood. Met deze drone kan de brandweer de risico’s beter en sneller bekijken. Verder wordt het vliegtuigje ingezet om informatie te vergaren door middel van sensoren.

Start

Wanneer de pilot zal starten in Brabant durft de projectleider niet zeker te zeggen. “We hopen dat we kunnen starten tegen het eind van het jaar. Maar het is ook mogelijk dat de start in het eerste kwartaal van volgend jaar plaatsvind.” De pilot zal duren tot eind 2016. Dan hoopt Kleijer genoeg input te hebben om de drones toe te voegen aan het beleidsplan.