Tentenbouwer Neptunus uit Kessel kan het COA niet helpen met de tentenvoorziening bij vluchtelingenopvang Heumensoord in Nijmegen. Directrice Dorrie Eilers wil wel helpen, maar zegt dat de tenten op korte termijn niet geschikt zijn voor de opvang van de vluchtelingen.

Volgens de directrice van een van de grootste tentenbouwers van Nederland zijn de meeste tenten die gebouwd worden bedoeld voor de evenementenmarkt. “Deze tenten zijn niet geschikt voor gebruik op korte termijn. Ze voldoen niet aan de vereisten van de bouwvoorschriften.”

Sneeuw

De gevraagde tenten zijn niet opgewassen tegen de weersomstandigheden waarin de vluchtelingen zullen verkeren. “De sneeuwlast, de hoeveelheid sneeuw die de tent per vierkante meter kan hebben, is niet optimaal.” Ook de isolatie is anders: tenten die voor langer gebruik zijn beter geïsoleerd en hebben dus een betere isolatiewaarde. Dat scheelt weer in de stookkosten.

Eilers benadrukt dat ze graag wilt helpen met de voorzieningen in Heumensoord: “We hebben hier meer dan genoeg tenten tot onze beschikking. Deze zijn echter voor permanent gebruik en daar is geen vraag naar.”

Eerder deze week protesteerden vluchtelingen in op Heumensoord tegen de slechte voorzieningen. Ze zouden het koud hebben en er zouden te weinig sanitaire voorzieningen aanwezig zijn.