De kersverse site Wanderwall.nl is 13 oktober opgericht door Celine van den Brink. Zij biedt fotografen de kans om hun werk op de markt te brengen. Mick Röben heeft net zijn studie fotografie afgerond aan het Koning Willem I College. Zijn werken staan op de site en met zijn tweeëntwintig jaar is hij de jongste aanbieder.

Van den Brink kwam op het idee van Wanderwall toen ze op zoek was naar een mooie foto voor aan de muur. Ze merkte op dat er een groot gat viel tussen goedkoop en slechte kwaliteit, tot hele dure werken vanuit kunstgalerijen.

“Ik besloot om een gok te wagen en een eigen site te beginnen. Omdat het een online winkel is, zijn de kosten voor een foto veel lager. Vaak hebben fotografen enkele foto’s op hun computer staan waar ze niks mee doen. Via Wanderwall kunnen ze door ze online aan te bieden een paar tientjes verdienen. Mensen die de foto’s kopen kunnen ze thuis ophangen.”

artikelfoto

Creatieve wereld is moeilijk

Voor beginnende fotografen kan werk vinden lastig zijn. Daar kan Mick over meepraten. “Voor langere tijd werk vinden is vrijwel onmogelijk. Op dit moment moet ik het vooral hebben van mond-tot-mondreclame. Ik heb nu voornamelijk foto’s in opdracht van school in mijn portfolio. Natuurlijk hoop ik ooit mijn brood te verdienen met fotografie. Dat wil ik bereiken door opdrachten te doen die ik zelf wil.”

De site-eigenaresse stemt ermee in dat het moeilijk is voor beginnende fotografen. “Netwerken is erg belangrijk om aan opdrachten te komen. Het is goed om ervaring op te doen en te kunnen zeggen dat al enkele van je foto’s zijn verkocht. De creatieve wereld is en blijft een moeilijk wereldje.”

Ranzige koffiefoto

Het meest trots is Mick op zijn foto artikelfoto 2waarvoor hij de opdracht kreeg koffie vast te leggen. “Daarbij ben ik eigenlijk over de grenzen van mijn opleiding gegaan. Daar hou ik van. Het grootste deel van de docenten was er niet over te spreken. De meeste studenten hadden een foto van een mooi kopje, ik heb er een ranzige koffiefoto van gemaakt.”

“Toen ik voor het eerst de foto zag van een man met overal koffiedik vond ik hem een beetje viezig”, zegt van den Brink. “Toch vind ik het een heel coole foto. Het is mooi hoe hij gebruik heeft gemaakt van verschillende soorten koffie. Het is een technisch gezien goed plaatje met prachtige belichting. Mick heeft een aparte stijl, wat heel mooi is om te zien.”