Het design van de applicatiewinkel Google Play Store verandert binnenkort. Screenshots die Googles ontwerper Grouchnikov deelde, onthulde hoe de nieuwe versie eruit gaat zien. De meeste websites vernieuwen hun design om de paar jaar. Wat is belangrijk voor een websiteontwerp anno 2015?

“Het belangrijkste punt is dat er steeds meer verschillende beeldschermen zijn”, vertelt Paul Greidanus. Hij ontwerpt websites voor bedrijven. “Vroeger waren er alleen computers en die waren allemaal even groot. Tegenwoordig zijn er ook mobiele telefoons, laptops en tablets. Websites moeten zich kunnen aanpassen aan de grootte van het beeldscherm.”

Volgens Greidanus is het voor bedrijven belangrijk dat hun website ook op smartphones goed functioneert. “Mensen kijken tegenwoordig ook op hun telefoon als ze voor de televisie zitten.” Amerikanen bekijken vijftig procent van de sites op hun telefoon. “Dat waait natuurlijk ook over naar Nederland. Als een bedrijf dan geen goed functionerende site heeft, mist het de helft van het aantal bezoekers.”

Tegenwoordig hebben veel websites een ‘flat design’. “Websites zijn minimalistisch en de lettertypen duidelijk.” De ontwerper denkt dat sites steeds gebruikersvriendelijker worden. “Vroeger was het belangrijk dat je een website had, nu moeten gebruikers er ook echt iets aan hebben.”