Acht leerlingen van de Rooi Pannen in Tilburg en Breda vielen in de prijzen tijdens de internationale hospitalitywedstrijden in Italië. De Brabantse studenten wonnen goud, zilver en brons in verschillende categorieën. Bjorn Dautzenberg (21) won goud op het onderdeel Restaurant Service.

Bij aankomst in het Italiaanse Cervia werden de deelnemers gekoppeld aan leerlingen uit andere landen. Bjorn moest samen met een meisje uit Estland de jury overtuigen. “Samenwerking is heel belangrijk”, zegt Bjorn. “Er was een koppel dat ik beter vond dan wij, maar hun samenwerking was niet goed omdat één persoon te overheersend was.” Dat Bjorn en zijn teamgenoot gewonnen hebben, komt volgens hem omdat ze goed op elkaar afgestemd waren.

‘We hoopten op brons” 
Om de wedstrijd van de AEHT (Association Européenne des Ecoles d’Hôtellerie et de Tourisme) te winnen, moesten de deelnemers de jury bedienen. “Zij waren de gasten. Bij het uitleggen van de menu’s stelde de jury kritische vragen over de gerechten en de bijbehorende wijn.” Bjorn verwachtte niet dat hij en zijn partner op de eerste plaats zouden eindigen. “Toen ik klaar was, wist ik dat ik het niet beter had kunnen doen. Ik keek naar de anderen en zij waren ook erg goed. Mijn collega en ik hoopten dat we brons zouden winnen.”

Bjorn is erg blij dat hij de eerste plaats in de wacht sleepte. “Ik heb er heel hard voor gewerkt en er zaten heel wat uren voorbereiding in. Zo oefende ik op het fileren van vis en flamberen aan tafel. Het is mooi dat ik gewonnen heb.” De prijs is ook handig voor het behalen van zijn ambities. “Het staat natuurlijk goed op mijn CV. Ik hoop dat ik later mag werken in sterrenrestaurants.”