Modellen met curves zijn steeds vaker te zien in de modewereld. Bij vollere modellen wordt vaak aan vrouwen gedacht. Toch zijn er ook plussize mannen in dit vrouwenwereldje. Mannelijk plussize model Rob Kunstt vindt dat dat er meer mogen worden.

“Omdat er in campagnes vaak afgetrainde mannelijke modellen te zien zijn, krijgen sommige mannen het gevoel dat zij niet kunnen winkelen. Wat moeten ze dan? Gewoon geen kleding kopen? Dit beeld wordt geschept, doordat grotere maten vaak worden aangeprezen door slanke modellen. Dat is erg vreemd.” Kunstt zegt dat het moeilijk is om te shoppen als je groter bent. “De ene maat XXL is de ander niet. Modellencampagnes creëren een verkeerde afspiegeling van de Nederlandse man. Toch vijftig procent van de mannelijke bevolking heeft overgewicht.” 

Verschil mannen en vrouwen ROB-0112kopie - Copy

Vrouwelijke volslanke modellen worden, volgens Kunstt, in Nederland redelijk  geaccepteerd. Mannen zijn lichtelijk in opkomst. Vooral in Turkije, Engeland en Duitsland zijn plussize modellen al normaal. “Mannen denken er minder snel aan om model te worden, omdat het voor sommigen een taboe is. Vooral als ze wat voller zijn, denken ze weinig tot geen kans te hebben. Ook zijn mannen vaak minder bewust van mode dan vrouwen.”

Robs carrière

Een jaar geleden deed Rob mee aan een wedstrijd om mannelijk plussize model te worden. “Ik dacht: waarom niet? Ik heb foto’s ingestuurd en uiteindelijk werd ik eerste.” Op dit moment heeft hij een contract bij MaxiMe Models. Nu, na een jaar, kreeg hét mannelijk plussize model van Nederland zijn eerste opdracht. “Ik ben het gezicht van Bad Rhino. Dat is een online winkel voor grote, lange mannen. De website verkoopt kleding aan Amerikaanse en Engelse klanten.”

Plussize model worden

Dat iemand een iets te hoog BMI heeft, moet geen rem zijn om model te worden. Er zijn eisen waaraan een mannelijk plussize model moet voldoen. Volgens Kunstt moet modellenwerk bij je passen: “Je moet je vooral prettig voelen voor de camera. Er gaat veel tijd en energie in zitten, wat je er écht voor over moet hebben.”

Foto header: BadRhino.com

Foto artikel: Sander Nagel