In Roemenië hebben een aantal mannen de stoute schoenen aangetrokken. De mannen maakten erotische foto’s met ‘priesters’ ter ere van homoacceptatie. Pastoor Peters van de Studentenkerk in Tilburg is het hier niet mee eens. “Het is zó cliché om priesters af te beelden met schaars geklede mannen.”

In de kalender wordt de Roemeense politicus Vitaly Milonov voor het blok gezet. Hij strijdt tegen homopropaganda. De kalender vertelt het verhaal van Milonov die vanuit Roemenië naar het westen trekt om de diversiteit van lust te ontdekken. Uiteindelijk komt hij erachter dat hij deze diversiteit moet omarmen in plaats van afstoten.

Pastoor Peters denkt dat het beter anders kan. “Dit is geen goede manier om je mening te uiten. Mensen zullen je hierdoor niet serieus nemen. Als je wilt dat mensen je serieus nemen, moet je iets moois tegenover een probleem zetten in plaats van deze foto’s”, zegt de pastoor als hij naar de foto’s kijkt. “Als Milonov zich niet begrepen voelt, moet je eerst leren om hem te begrijpen om zijn mening een beetje te kunnen veranderen. Als mensen zich niet begrepen voelen worden ze gewelddadig. Homofobie kan je wel gaan verbieden, maar de oorzaak van die homofobie zit in deze persoon. Iets in hemzelf is niet in orde of iets is niet opgelost, hierdoor reflecteert hij zich op homoseksuelen, de mensen die hem niet bevallen.

Gay & Lesbian Switchboard (advies- & informatiedienst van het COC voor de lesbische, homo, bi- en transgendergemeenschap in Nederland) wist zich geen goede mening te vormen. “We hadden die kalender inderdaad gezien en vinden hem smaakvol en van een goede kwaliteit”, zegt de woordvoerder van Switchboard. “De vraag is alleen een beetje of wij, als belangenorganisatie, wel een mening zouden moeten hebben over een uiting van kunst. De politieke lading is duidelijk, maar het blijft hier gaan om een project van kunstenaars die hun eigen, persoonlijke, mening proberen te uiten door middel van de kunst die ze maken.”

De kalender is te bestellen op www.orthodox-calendar.com