Een zaal vol met mensen die hun hand laten lezen en uitleg krijgen over aura’s. Zo ziet de Paraviewbeurs eruit. Bureau View organiseert elk weekend in een andere stad deze paranormale markt. 17 en 18 oktober is Paraview in Breda. Er worden zo’n 600 bezoekers verwacht. Mediums kunnen veel over iemand vertellen, dus je moet het maar durven.

Organisator Erik la Porte is zelf niet paranormaal, maar heeft al zijn hele leven affiniteit met het wereldje. De beurs is geïnspireerd op mensen die behoefte hebben aan zo’n beurs. “Er was veel vraag naar laagdrempelige readings”, volgens la Porte. “Er waren twintig jaar geleden eigenlijk alleen grote paranormale shows of mediums die aan huis kwamen. Dit was voor veel mensen spannend of ze vonden niet dat ze centraal genoeg stonden. Op onze beurs kunnen ze zelf kiezen naar wie ze gaan en wat ze willen horen.”

Er komen vooral mensen die geloven in de krachten van de mediums. “Door de jaren heen komen steeds meer mensen uit nieuwsgierigheid. Toen we net begonnen waren het vooral bezoekers die geloofden. Door internet kunnen sceptische mensen meer informatie winnen, waardoor het taboe er meer af is.”

Krachtige stenen

Bij één van de kraampjes zit Bart Wiegan van Lavandor. Hij vertelt de bezoekers over zijn stenen met verschillende krachten. De stenen bevatten, volgens Wiegan, energie. “Er zijn verschillende stenen die verschillende energieën in zich hebben. Elk persoon heeft een steen die bij zich past. Ik kijk naar iemands karakter en geef ze een exemplaar dat ze kan helpen. De bedoeling is dat iemand zo’n steen altijd bij zich draagt, zodat hij zijn werk kan doen. Eén van de twee moet veranderen, de steen of de persoon. De energie zit vast in de steen, die kan niet veranderen. Dus dan blijft alleen de persoon over die wordt aangevuld.”

Niet iedereen voelt de voordelen van de ronde steentjes. “Ongeveer tachtig procent van mijn klanten voelt positieve verandering, twintig procent niets.” Wiegan probeert de stenen uit bij een bezoeker. Deze persoon voelt niks, terwijl hij de steen vasthoudt. “Hij behoort tot de twintig procent”, aldus eigenaar van Lavandor. “De energie wordt geblokkeerd rond zijn middel, ik zie dat hij daar vastzit. Daarom werken de stenen niet voor hem.”

Tarotkaarten bepalen karakter

Mensen kunnen aanschuiven bij Mieke Janssen Spanjaard van Miekes Spirituele Ontmoeting. Het vriendelijke medium legt tarotkaarten voor ze uit. Ze beantwoordt alle vragen die iemand stelt over het leven. Janssen Spanjaard legt negen kaarten op tafel met mooie afbeeldingen en woorden. Deze omschrijven iemands karakter, zoals grootheid en zachtheid.

De uitslag van één van haar readings was duidelijk. “Je houdt je in, je durft je grootsheid niet te laten doorschijnen”, legt het medium de bezoeker uit. “Je hoeft niet luidruchtig en hard te zijn om jezelf grote dingen te laten doen. Toch zou jezelf iets meer uitspreken een goede tip voor je zijn. Durven en doen, dan zal je grootse dingen bereiken.”

S1040001